Sosyal

Enginar’dan sonra sarmayı da böyle pişiriyorlar

İzmir’de sarma böyle pişiriyor ve sarma çok daha lezzetli oluyor.

İzmir mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan sarma, özellikle pişirme yöntemiyle diğer yörelerden ayrışmaktadır. İzmirli ev hanımlarının sarma pişirme yöntemi, geleneksel tariflere sadık kalarak özgün bir lezzet sunmaktadır.
 Eğer siz de farklı lezzetleri keşfetmeyi seven biriyseniz, İzmir’in sarma pişirme yöntemini denemeden geçmeyin. Geleneksel tariflere sadık kalarak hazırlanan bu lezzet şöleni, damak zevkinize unutulmaz bir deneyim yaşatacaktır.İzmir mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan sarma, hem pratik hem de lezzetli bir yemek olarak sofralarımızı süslemektedir. İzmirlilerin sarma pişirme yöntemi, diğer yörelerden farklılık göstermektedir ve bu yöntem sayesinde sarma daha da lezzetli bir hal almaktadır.Zeytinyağlı yaprak sarma malzemeler:2- 3 adet kuru soğan1 su bardağı pirinç100 çay bardağı zeytinyağı2 yemek kaşığı kuş üzümü1 yemek kaşığı nane1 çay kaşığı tarçın1 tatlı kaşığı yenibahar1 domates rendesi1 tatlı kaşığı toz şeker1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber2 bardak Kaynamış su3-4 dal maydanozZeytinyağlı yaprak sarmanın üstü için sos:500 ml suYarım limon suyu2 yemek kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı toz şekerZeytinyağlı yaprak sarma yapılışı:Ben taze yaprakla yaptım Siz salamura yaprakla yapacaksınız en az 3-4 saat ılık suda bekletip bol su ile yıkamanız gerekecektirTaze yaprak kullanıyorsanız, kaynar Suya batırıp yapraklar sarana kadar haşlayabilirsiniz.Sonra bir süzgeç yardımı ile yaprakların süzülmesini sağlayalım.Pirinçleri, limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika kadar bekletelim, devamında süzerek, akan su altında iyice yıkayalım pirinçler süzüle dursunlar.Soğanları yemeklik soğan şeklinde doğrayalım.Tenceremize zeytinyağını alalım. Soğanlar, kuş üzümlerini, fıstıkları ve yağı ekleyip hep birlikte kavurma işlemine geçelim ve en son toz şekeri toz şekeri de ilave edelim. Şeker katınca soğanlar daha lezzetli olur. Fıstıkların rengi pembeleşinceye kadar hepsini birlikte kavurmaya başlayalım.Bu harcın içine pirinçlerimizi ilave edelim ve tüm malzemeyi 4-5 dakika kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim.Pirinçler ve malzemelerimiz hep birlikte kavrulduktan sonra tarçını, yenibaharı ve naneyi ilave edelim. Bu şekilde 2-3 dakikada daha kavurma işlemine devam edelim.Bu aşamada içine 1 adet domates rendesini katalım. 1-2 dakika domateslerle bu şekilde kavuralım.Pirinci ölçtüğümüz bardakla bir buçuk su bardağı kaynamış suyumuzu, tuzu ve karabiberi de tenceremize ilave edelim. Pilavımızı kısık ateşte pişirelim.İç harcımız hazır. Şimdi üzerine maydanozları ekleyelim. Pilavımızı güzelce karıştıralım. Demlenmesi için tenceremizi bir kenara alalım. Soğusun.Dolma harcımız sarılacak kıvama geldi ve soğudu. Harcımızı bir kaşık yardımı ile güzelce karıştıralım.Yaprak sarmalarımızın önceden saplarını dipten kopartalım, tek tek ayırarak sarmaya hazır hale getirelim.Tezgâhımızın üzerine bir tabak alalım yaprakları açalım içine 1 yemek kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım. Sigara böreği sarar gibi saralım. Dolmaların kalınlığı size bağlı ister ince, ister kalın şekilde sarabilirsiniz.Tencerenin dibine, bir sıra asma yapraklarını dizelim.Üzerine sardığımız zeytinyağlı sarmalarımızı, güzelce dizelim. Üzerine bir tutam tuz atalım.Su, şeker, limon ve zeytinyağı ile hazırladığımız pişirme suyunu, dolmaların üzerine yavaş yavaş dökelimZeytinyağlı sarmaların üzerine bir tabağı ters çevirerek koyalım. Bu işlem dolmaların yukarı çıkmasını engeller.Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını da iyice kısalım. Suyunu çekene kadar ağır ağır pişirelim.Sarmalarımız piştikten sonra tezgâha alıp, soğumaya bırakalım ve servis tabağına alalım.Afiyet olsun…Kaynak: YOUTUBE.COM, Haberturk.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir