Sosyal

Pırasa yerken iki kez düşünün!

Pırasanın hiç kimsenin pek bilmediği yeni özellikleri açıklandı. Peki pırasanın az bilinen özellikleri neler?

Pırasanın az bilinen özellikleri ortaya çıktı. Soğangiller ailesinin göz ardı edilen üyesi, kan damarlarındaki hasarı onarıp yaşlanmayı geciktirerek, aynı zamanda kansere karşı da kalkan görevi sağlıyor.PIRASANIN FAYDALARI NELER?Pırasa, insan sağlığı için son derece faydalı bileşikler içeriyor. Özellikle içerdiği flavonoidler ve kamferol sayesinde, kan damarlarındaki hasarları azaltma konusunda etkili. Ayrıca, yüksek miktarda folat içeren pırasa, kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Gallik asit gibi antioksidanlar ise yaşlanmayı geciktirici etkileriyle dikkat çekiyor. Pırasanın sülfürlü bileşikleri, özellikle kolon kanserine karşı koruyucu bir rol oynuyor.KİMLER PIRASA TÜKETMELİ?Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda ise üç aya kadar saklanabiliyor. Pişirildikten sonra buzdolabında maksimum 48 saat tazeliğini koruyor. Ayrıca, bir porsiyon pırasa K vitamini ihtiyacının %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü, C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılıyor. Ancak, içerdiği oksalatlar nedeniyle çok fazla tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebiliyor. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sorunu yaşayanların dikkatli tüketmesi gerekiyor.PIRASA İLE NELER YAPILIR?Pırasayı mutfağınızda farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Soğan yerine salatalara doğrayabilir, omlet ve menemene ekleyebilirsiniz. Patatesle birlikte pişirip püre haline getirerek çorba hazırlamak da mümkün. Pırasanın keskin tadını kırmak içinse az et suyu ile pişirebilirsiniz. Bu tariflerle pırasanın faydalarını mutfağınıza taşıyın!Bu bilgiler ışığında pırasayı daha sık tüketmenin sağlığınıza nasıl katkıda bulunabileceğini keşfedin ve mutfağınızda ona yer açın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir