ki lke arasnda bir ilk: Trkiye’den reneceklerimiz var

0



TBMM Bakan Numan Kurtulmu, Trkiye’ye resmi ziyaret gerekletiren Angola Meclis Bakan Carolina Cerqueira ile Meclis’te bir araya geldi.Kurtulmu ve Cerqueira, ba baa ve heyetler aras grmenin ardndan ortak basn toplants dzenledi.Meclis Bakan Kurtulmu, her iki lke arasnda parlamento bakanlar dzeyinde ilk temas olan bu toplantnn, Ankara’da, milli iradenin merkezi TBMM’de gereklemesinden duyduu memnuniyeti dile getirerek, “Angola Meclis Bakan Cerqueira ve heyetini arlamaktan, bu gzel grmeyi gerekletirmekten dolay memnuniyet duyduumuzu ifade etmek isterim.” eklinde konutu.Trkiye ve Angola arasnda 2021’de Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Angola Cumhurbakan Joao Manuel Gonalves Loureno arasnda karlkl ziyaretlerle balayan olumlu bir ibirlii dnemine girildiini anlatan Kurtulmu, szlerini yle srdrd:”Angola, Afrika’nn nemli lkelerinden biridir. Mesafeler uzak olmakla birlikte Trkiye ile scak ilikileri gelitirme noktasnda ilerleyen bir lke. Her iki lkenin devlet bakanlarnn gerekletirdii karlkl ziyaret, iki lkenin ilikilerini stratejik seviyeye kartmak bakmndan nemli bir adm oldu. Yaplan anlamalarn gerei olan zellikle savunma sanayi, turizm ve altyap hizmetleri bata olmak zere birok alanda Trkiye ile Angola arasndaki ibirliinin kaplar alm oldu. mit ederim ki, imzalanan bu anlamalar erevesinde varlan mutabakatlarn sonularn almak en ksa srede mmkn olsun ve iki lke arasnda bata ticari ilikiler olmak zere ilikilerimizi daha da ileriye gtrmek salansn. u anda esasnda dk seviyede olan ikili ticaret hacmi 500 milyon dolar seviyesine kmas ilk plandaki hedeflerimizdendir. mit ederim bunu gerekletirmek ksa sre ierisinde mmkn olacaktr.”Hkmetler arasndaki bu pozitif iliki devam ederken zellikle son yllarda uluslararas ilikilerin en nemli aralarndan biri haline gelen, parlamenter diplomasinin gerei olarak da iki lkenin ilikilerini yaknlatrmann ve salamlatrmann meclis bakanlar ve milletvekillerinin grevi olduunu belirten Kurtulmu, TBMM ve Angola Ulusal Meclisi arasndaki ilikilerin artrlmasna da zel nem verdiklerini syledi.- “TRKYE’NN AFRKALI ULUSLARA KARI YAKLAIMI KAZAN KAZAN PRENSB ERSNDE”
Meclis Bakan Kurtulmu, Trkiye’nin son yllardaki Afrika almn d politikann nemli alanlarndan biri olarak grdklerini dile getirerek, Trkiye’nin, Afrika ile ilikilerinde baz prensiplerle hareket ettiini anlatt. Kurtulmu, szlerini yle srdrd:”Birincisi; Afrika, Afrikallarndr. Uzun yllar emperyalizmin, kolonyalizmin penesinden gerekten ok ekmi olan Afrika’nn, artk kendi ayaklar zerinde durmas, bamszlklarn sadece kat zerinde almann tesinde her anlamda siyasi, ekonomik anlamda bamszlklarn temin etmesi Trkiye’nin nemli nceliklerindendir. Asrlardr Afrika’y smren lkelerin artk Afrika’y smrmelerinin sona erdirilmesi, neo-kolonyal birtakm yntemlerle Afrika’nn yer alt, yer st kaynaklarn smrmekten vazgemeleri bizim Afrika yaklammzda temel unsurlarmzdan biridir.Bir dier konu ise Afrika’nn sorunlar iin Afrikal zmler retmek zorundayz. Afrika’nn sorunlarn zmek iin dardan birilerinin empoze edecei fikirler ya da yaklamlar deil, Afrika halklarnn kendi dayanmalarn salayarak, sorunlarn mzakere ierisinde zebilme yeteneinin ortaya konulabilmesidir. Bu temel prensipler erevesinde Trkiye’nin Afrikal uluslara kar yaklam ise kazan kazan prensibi ierisinde btn toplumsal alanlardaki ilikileri kuvvetlendirmektir. Bunun iin biz btn Afrikal dostlarmza diyoruz ki, uzatn elinizi hep beraber, birlik ierisinde lkelerimizi, uluslarmz kalkndralm; glendirelim ve birlikte lkelerimizin nimetlerinden karlkl olarak istifade ederek daha zgr, daha demokrat daha mreffeh lkeler haline gelelim. Bu erevede Afrika ile ilikilerimizin her bir Afrika lkesiyle zel nemde olduunu, zellikle mesafeleriniz ok uzak olmasna ramen Angola ile ilikilerimizi gelitirmek ve kuvvetlendirmek iin bu ziyaretin fevkalade deerli, nemli, ilk olmas bakmndan da tarihi bir ziyaret olduunu ifade ediyorum.”- “SRAL, ULUSLARARASI HUKUKUN KADELERN DBNDEN BOMBALAYARAK YOK EDYOR”
TBMM Bakan Kurtulmu, gazetecilerin sorularn da yantlad.Bir gazetecinin “srail, Gazze ve Lbnan’a ynelik saldrlarn devam ettiriyor. Beyrut’ta Hariri Hastanesi’nin evresini bombalad. Getiimiz gnlerde srail tehdidine ilikin Meclis’te bir kapal oturum dzenlendi. srail tehdidi hala sryor mu, deerlendirmeleriniz ne olur?” sorusuna karlk Kurtulmu, srail’in saldrganlnn durdurulmas gerektii konusunda her platformda grlerini dile getirdiklerini belirtti.Bu saldrganln devam etmesinin, sadece blgeye deil btn dnyaya zarar vereceini belirten Kurtulmu, unlar kaydetti:”srail’in blgede sadece Filistinlilere, sadece Araplara deil blge halklarnn tamamna kar olduunu; blge halklarn kleletirmek, kendi emri altna almak, blge lkelerinin egemenliini ortadan kaldrarak arzmevudu gerekletirmek iin son adm atmak zere olduunu sadece biz sylemiyoruz, u anda ‘Gazze kasab’ lakabn oktan hak etmi olan srail’in Babakan diyor ki ‘Artk sava yeni bir safhaya gelmitir, bu da kyamet savadr.’ Kendi paranoyak birtakm dini hezeyanlarnn zerine oturttuklar siyonist ideolojinin artk son noktaya geldiini, Nil’den Frat’a kadar olan corafyada hakimiyetini ilan etmek zere olduunu bizatihi kendisi ilan ediyor.”srail’in saldrlar karsnda dnyann bir an evvel harekete gemesi gerektiini syleyen Kurtulmu, uluslararas hukukun bu konuda geride kaldn vurgulad.
Kurtulmu, yle devam etti:”Adamlar ne hastane dinliyor ne okul dinliyor ne yal dinliyor ne kadn dinliyor ne ocuk dinliyor. Tamamyla saldrgan bir ekilde nne gelen kim varsa, hatta insan ve hayvan ayrm da yapmadan oradaki btn canllar hedef alarak yoluna devam ediyor. Dikkat ederseniz sadece insanlara kar bir katliam ve soykrm izlemiyor. Aslnda srail, uluslararas hukukun kaidelerini dibinden bombalayarak yok ediyor. Filistin’in, ran’n, Suriye’nin Lbnan’n egemenliini yok ediyor. Blge lkelerinin tamamna kar diyor ki, ‘Bana kim kar karsa ksn herkesi yok edebilecek bir niyete sahibim.’ Netanyahu ve etesi Orta Dou’da byk bir ate ukuru amtr. Bu saldrgan tavrn devam ettirdii srece bu ate ukuruna kendileri decektir. Blge halklarnn bir an evvel birlik ve beraberlik ierisinde, dnyada adaletten hakkaniyetten yana olan insanlarn da birlik ve beraberlik ierisinde bu saldrganl durdurmas lazm.”- “DESTEK OLAN LKELERN YNETCLER KATLAMIN YARDAKILARI OLARAK TARHE GEECEK”
TBMM Bakan Kurtulmu, srail hkmetinin geri adm atmasnn salanmas gerektiini vurgulad.ABD ynetiminin de bir ift laf hak ettiini syleyen Kurtulmu, u deerlendirmelerde bulundu:”Sebepsiz yere sivillerin hayattan koparld, bu kadar ok insann ldrld, evre lkelerin tamamna kar egemenliklerini yok ederek saldrlarn gerekletirildii bir ortamda ne yazk ki Amerika’nn seim zerinde olmasndan ve oradaki siyasi boluktan da yararlanarak Netanyahu ve etesi saldrganlklarn srdryor. Ama daha kt olan, bata ABD ynetimi olmak zere baz lkeler hala srail’in bu gaddar, bu cani ynetimine kar koulsuz destek vermeye devam ediyorlar. Sel gider kum kalr. Orta Dou halklar kyamete kadar bar ve huzur ierisinde yaayacaktr. srail’in saldrganl son bulacak. srail’in bu zalim yneticileri mutlaka uluslararas hukukun gerei olarak sava sulular mahkemesinde yarglanacak ve cezalandrlacaktr. Ama en az onlar kadar buna destek olan lkelerin yneticileri de tarihin tozlu raflarnda katliamn yardaklar olarak tarihe geeceklerdir.”Btn insanln hep birlikte ayaa kalkarak Netanyahu ve etesini durdurmas ve bu zulm sona erdirmesi gerektiini dile getiren Kurtulmu, “Yeter. Bu zulmn durmas iin daha ka 50 bin masumun hayattan koparlmas gerekir?” ifadelerini kulland.- “TRKYE’NN AFRKA’YA VERD DEER KIYMETL BULUYORUZ”
Angola Meclis Bakan Cerqueira, Angola’dan Trkiye’ye parlamento dzeyinde ilk kez gerekleen bu ziyaretin, iki parlamento arasnda yeni bir dnemi balatmas arzusunda olduklarn syledi.Trkiye’nin gl bir corafyada bulunmasn, gl kltre sahip olmasn ve medeniyetlerin beiindeki bir corafyada demokratik bir ekilde yer almasn ok nemsediklerini ifade eden Cerqueira, Trkiye’nin Afrika’ya verdii deeri, kymetli bulduklarn belirtti.Trkiye gibi byk lkelerle her alanda yaplacak ibirliklerine nem verdiklerini vurgulayan Cerqueira, Trkiye ile ilikilerin stratejik ortaklk seviyesinde olmasndan da memnuniyet duyduklarn dile getirdi.Angola Meclis Bakan Cerqueira, bir soru zerine, Angola’dan Trkiye’ye devlet ve anayasa bakanlarnn gemite ziyaretler gerekletirdiini ancak yasama olarak ilk ziyareti gerekletirdiklerini anlatt. Parlamentolar aras diplomasiyle almasnn nemine dikkati eken Cerqueira, bar salamak, uluslararas arenadaki atmalar sonlandrmak ve insani yardm gerekletirmek istediklerini bildirdi.Afrika’da da atmalar olduunu anmsatan Cerqueira, “Parlamento diplomasisi yapmamz lazm. Bu, uluslararas arenada daha gl ve yakn almamz salayacak. Trkiye’nin gl parlamentosundan reneceklerimiz var. Kendi tecrbelerimizi paylaacaz. Yeni bir parlamento akademisi yaplyor. Bu konuda Trkiye parlamentosunun tecrbelerini soracaz. Daha yakn almamz iki lkeye avantajlar getirecek. Dostluk ve alma gruplarnn daha yakn almas yararlar getirecektir.” deerlendirmesinde bulundu.Kurtulmu ve Cerqueira, daha sonra FET’nn 15 Temmuz’daki darbe giriimi srasnda bombalanan Meclis’teki alana karanfil brakt ve TBMM Genel Kurul Salonu’nu gezdi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat
montenegro buy car montenegro sale car montenegro rent apartment montenegro sale apartment