Kolajen deposu besinler! Eklem sağlığını destekliyor, ince çizgilerin görünümünü azaltıyor
Kolajen, cilt, kemik, tendon ve bağ dokuları gibi vücut sistemlerinin sağlıklı işlemesini sağlayan yapı taşlarından biridir. Vücutta bol miktarda bulunan bu protein, cilt elastikiyetini destekleyerek genç görünümü korur, eklem sağlığını güçlendirir ve saç-tırnak sağlığına katkıda bulunur. Ancak yaşla birlikte kolajen miktarı azalmaya başlar ve bu da kırışıklıklar, cilt sarkmaları ve eklem ağrıları gibi sorunlara yol açar. Kolajen, aynı zamanda kas sağlığı ve bağırsak dokusunun korunması açısından da önem taşır.
Kolajen Deposu Besinler (A Haber Foto Arşiv)
Kolajen çoğunlukla hayvansal ürünlerle ilişkilendirilir. Ancak bazı besinler aracılığıyla kolajeni almak ve vücut sağlığını desteklemek mümkün. Düzenli olarak kolajen içeren ya da kolajen üretimini destekleyen besinler tüketmek, eklem sağlığını iyileştirerek olası sakatlıkları önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca bağırsak sağlığını destekleyerek sızdıran bağırsak sendromu gibi sorunların önlenmesine de katkıda bulunur.
Kolajen Deposu Besinler (A Haber Foto Arşiv)
Kolajen Üretimini Destekleyen Besinler
Kolajen Deposu Besinler (A Haber Foto Arşiv)
Soya Ürünleri
Genistein adlı bitki hormonu açısından zengin olan soya ürünleri (tofu, edamame) cilt elastikiyetini artırarak kolajen yıkımını engeller.
Kolajen Deposu Besinler (A Haber Foto Arşiv)
Yapraklı Yeşillikler
Ispanak, pazı ve karalahana gibi yeşillikler, kolajen sentezi için gerekli C vitamini ve klorofil açısından zengindir. Bu sebzeler, genel sağlığı destekleyici vitamin ve mineraller de içerir, vücuttaki kolajen seviyesinin artmasına yardımcı olur. Genel sağlığını destekleyen vitamin ve mineraller de içerir.
Kolajen Deposu Besinler (A Haber Foto Arşiv)
Kuruyemişler ve Tohumlar
Badem, ceviz, fıstık, chia tohumu, keten tohumu gibi besinler, omega-3 yağ asitleri ve çinko içeriğiyle kolajen üretimi için idealdir. Ayrıca E vitamini bakımından zengin olan bu besinler, cildi oksidatif stresten korur. Kabak çekirdeği ise yüksek çinko içeriğiyle kolajen liflerinin oluşumuna katkı sağlar.
Kolajen Deposu Besinler (A Haber Foto Arşiv)
Meyveler
Çilek, yaban mersini ve ahududu gibi meyveler, yüksek antioksidan ve C vitamini içerikleri sayesinde kolajen sentezini destekler ve cildi korur. Narenciye grubundan limon, portakal gibi meyveler ise kolajen sentezi için harika C vitamini kaynaklarıdır.
Kolajen Deposu Besinler (A Haber Foto Arşiv)
Baklagiller
Mercimek, nohut ve fasulye gibi baklagiller protein ve amino asit açısından zengin olup, kolajen üretimini destekler. Aynı zamanda çinko gibi cilt sağlığını koruyucu bileşenler içerirler.