Sosyal

İletişim Başkanlığı’ndan Dezenformasyon Bülteni: İddialar tek tek çürütüldü

DOLANDIRICILAR KONUSUNDA UYARI

Bazı sosyal medya hesaplarından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı binasının fotoğrafı kullanılarak “Meclis kararı ile kredi kart aidat iadeleri başladı. Tüm vatandaşlarımız bundan yararlanabilir” şeklindeki paylaşımların dolandırıcılık amaçlı olduğu ve bu paylaşımlarda yer alan linklerle kullanıcıların kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmeye çalışıldığı bildirilen bültende, “Paylaşım yapan hesap ve link verilen internet sitesiyle ilgili gerekli yasal süreç başlatılmıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarının ad ve logoları kullanılarak yürütülmeye çalışılan dolandırıcılık faaliyetlerine dikkat ediniz. Resmi kurumların açıklamaları haricinde, resmi kurumlar adına yapılan herhangi bir açıklama ve iddiaya itibar etmeyiniz.” bilgisi verildi.

Bültende, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Ermeni Mahallesi’ne yönelik saldırılarla ilgili, “Saldırganlar İsrailli yerleşimciler değil, Arapça konuşuyorlar” iddiasının doğru olmadığı ifade edildi. Bölgedeki Ermeni Hristiyanları hedef alanların İsrailli fanatikler olduğu belirtilen bültende, “İsrailli fanatik yerleşimciler sadece Müslümanların yerleşimleri üzerinde değil, Kudüs’ün Eski Şehrindeki Ermeni Mahallesi’nde de hak iddia ederek birçok kez saldırıda bulunmuştur. Ermeni Hristiyan topluluğu daha önce de defalarca ‘İsrailli yerleşimcilerin tehdidi altında olduklarını açıklamıştır.'” denildi.

“HAMAS DANS EDİP EĞLENİYOR” İDDİASI

İsrail’in sosyal medyadaki propaganda hesaplarından, “Hamas yanlıları Gazze’deki çocukların kanı ve gözyaşları arasında örgütün şarkılarıyla dans edip eğleniyor” iddiasıyla paylaşılan görüntülerin güncel olmadığı ve Haziran 2022’de dijital platformlarda paylaşıldığı açıklanan bültende, “Ayrıca görüntülerdeki orijinal müziğin kaldırılarak yerine manipülasyon amacıyla Hamas ile ilgili bir şarkının eklendiği belirlenmiştir.” bilgisi paylaşıldı.

İsrail’in propaganda hesaplarından “Düzinelerce Hamaslı, İsrail ordusuna teslim oldu” iddiasıyla paylaşılan görüntülere ilişkin de bültende şunlar kaydedildi:

“İsrail, güneye gidemeyen tüm Gazzelileri terörist ilan ederek insanlık dışı muamelede bulunmaktadır. İsrail’in daha önce de aynı iddiayla servis ettiği gözaltı görüntülerinde olduğu gibi yine aralarında çocukların da bulunduğu siviller, ‘Hamas üyesi terörist’ denilerek gözaltına alınmaktadır. İşgalci İsrail askerlerinin kaydettiği son görüntülerde de yine çocuk ve yaşlı sivillerin insanlık dışı muameleyle gözaltına alındığı açıkça görülmektedir.”

Bültende, aynı hesaplardaki “Ürdün’ün Ezrak bölgesinde, Gazze’den çıkacak siviller için konteynerler hazırlanıyor” iddiasına ilişkin de açıklama yapıldı.

Ürdün Ulusal Güvenlik ve Kriz Yönetimi Merkezinin, Ezrak’ta kaydedilen görüntülerdeki konteynerlerin ulusal stratejik plan kapsamında bu yılın ortasından beri üzerinde çalışılan bir projeye ait olduğunu belirttiğine yer verilen bültende, “Açıklamada Ezrak’ta konteyner yerleşiminin, krizler ve doğal afetlerle başa çıkmak için müdahale kurtarma operasyonlarında ulusal yetenekleri test etmeyi amaçladığı, konteynerlerin Gazze Şeridi’ndeki güncel olaylarla ilgili olmadığı ifade edilmiştir.” denildi.

“Filistinli çocuklar İsrail askerlerine ateş ediyor” iddiasıyla İsrail propaganda hesaplarından paylaşılan görüntülerin de doğru olmadığına yer verilen bültende, söz konusu görüntülerin, 2013’te Libya Trablus’ta yaşanan çatışmalar sırasında kaydedildiği bildirildi.

Bültende, aynı hesaplardaki “Filistinli gazeteciler sessizliğini bozdu ve Hamas’ın Gazze’yi yok ettiğini söyledi” iddiasına ilişkin, “Görüntülerdeki kişinin Safinaz El Louh olduğu belirlenmiştir. El Louh, 7 Aralık 2023’te sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerde, İsrail saldırıları altındaki bölgelerde bazı esnafın fiyat artırmasına tepki göstermektedir. El Louh’un konuşmasında, iddia edildiği gibi bir ifade bulunmamaktadır.” açıklaması yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir