Şirden mayası nedir? Şirden mayası nasıl ve neyden yapılır?
ŞİRDEN MAYASI NEDİR?Şirden mayası henüz ot yemeye başlamamış oğlak ve buzağıların midelerinde bulunan şirden isimli bölgeden alınan bir maya çeşididir. Yavru hayvanların içtiği anne sütünün, midedeki sindiriminde rol alan rennin adında bir enzim türü bulunur. Bu enzimin içerisinden şirden mayası elde edilir. Şirden mayasının sadece buzağı ya da oğlaklardan alınması şart değildir. Aynı zamanda yetişkinliğe erişmiş çiftlik hayvanlarından da şirden mayası elde edilebilmektedir. Ancak büyük çiftlik hayvanlarının sindirimi esnasında rennin salgılanması çok az miktarda gerçekleşir. Bu yüzden çok fazla şirden mayası alınamaz.Peynir yapımında kullanın maya, lezzet ve peynirin yapısını etkileyen önemli etkenlerden biridir. Geleneksel yöntemlerle üretilen peynirlerde, şirden mayası kullanılarak doğal fermantasyon sağlanır. Bu peynirlerin içerisinde sağlıklı probiyotikler bulunur. Şirden mayasıyla üretilen besinler, bağışıklık sisteminde faydalı, sindirim enzimleri ve faydalı bakteriler yönünden bol olduğu için bağırsak sağlığını da korur.ŞİRDEN MAYASI NEYDEN YAPILIR?Şirden mayası sadece anne sütüyle beslenen buzağı ve oğlakların midelerindeki şirden bölgesinden alınarak yapılır. Özellikle yavru hayvanların midesindeki besinler sindirilirken rennin isminde bir enzim ortaya çıkar. Bu enzimler kullanılarak şirden mayası meydana gelir. Evde kendi peyniri yapmak isteyenlerin şirden mayası yapabilmek için kurutulmuş şirden alması gerekir. Şirden mayası peynirle birlikte yoğurt yapımında da kullanılabilen bir maya türüdür.