Türk insanının vazgeçilmeziydi! Tezgahlarda satış rekorları kıran balık zehirli çıktı
Balık, içerdiği güçlü besin değerleri sayesinde sağlığımız için en faydalı yiyeceklerden biridir. Haftada 2 defa balık tüketimine vurgu yapan uzmanlar, balığın faydalarını sıralarken, bazı balıkların zararlı olabileceğini de vurguluyor. Balıklar cıva içeriğiyle bilinir ve cıva sağlığımızı son derece etkiler. Bazı balıklar yüksek miktarda cıva içerdiğinden, asla tüketilmemesi gerekiyor. Avrupa Gıda Güvenliği, yüksek cıva içeren balıkların tüketimine ilişkin uyarılarda bulunuyor. Yüksek cıva içeren balıklar Cıva havada, suda ve toprakta doğal olarak bulunan ağır bir metal olarak bilinir. Cıvanın iki ana formu vardır. Bunlar metilcıva ve elemental cıva olarak bilinir. Metilcıva neredeyse her yerde bulunur ve özellikle suda, vücudumuzda ve yiyeceklerde bulunur. Yine de bunlar cıvayı, daha güvenli yapmaz. Buna karşılık, elemental cıva yiyeceklerde bulunmaz, ancak günlük ürünlerde bulunur. Metilcıva balıklarda bulunan türdür. Cıva son derece zehirlidir ve sinir sistemine zarar verir. Yüksek oranda cıva içeren balıkların tüketimi, sağlığımız için ciddi zararlara neden olabilir. Bu bağlamda cıva açısından yüksek olan balıkları tüketmemek gerekir. Cıva oranı yüksek balıklar; kral uskumru, kılıçbalığı, mezgit, tatlı su levreği, somon ve ton balığıdır.