Atmosferin Özellikleri Nelerdir? Atmosferin Katmanları Ve Görevleri…
Atmosferin Özellikleri Nelerdir?Hem yapısal olarak hem de işlevi kapsamında atmosfer birçok farklı özelliği ön plana çıkarır. Bu özellikler başta dünyayı koruma olmak suretiyle, canlı yaşamını devam etmesi noktasında önemli yer taşır.- Yaklaşık olarak %78 azot, %21 oksijen ve Yüze 0.93 argon gazı ile yüzde bir su bulunur.
– Bu gazların dışında Yine farklı miktarlarda değişik gazlar yer alır.
– Dünya’nın kütle yerçekimi ile çevresini sarar.
– Farklı isimler üzerinden kilometrelerce kalınlığa sahip katmanları bulunur.
– Atmosfer ya da hava küre ismini alır.
– Her bir katmanı ile uzaydan gelecek olan tehlikelere karşı dünyayı korur.Bu şekilde öne çıkan özellikleri doğrultusunda atmosfer dünyanın en önemli korumasıdır. Özellikle güneş ışınları ile beraber meteorlar konusunda, dünya yüzeyindeki canlıların yok olmamasını sağlar.Atmosferin KatmanlarıAtmosfer toplamda farklı kalınlıklarda sahip olarak 7 katman üzerinde oluşmaktadır. Bu doğrultuda içten dışa doğru sıralı bir şekilde belirlenmiş olan isimler doğrultusunda ifade edilir.- Egzozfer
– İyonosfer
– Termosfer
– Mezosfer
– Ozonosfer
– Stratosfer
– TroposferYukarıda öne çıkan değişik katmanları ile birlikte içten dışa doğru farklı kilometreler kapsamında kalınlığa sahiptir. Bu kalınlıklar ile beraber aynı zamanda değişik özellikleri doğrusunda dünyayı koruma altına alır.Atmosferin GörevleriDünyanın vazgeçilmez olan en önemli yapısı olarak atmosfer öne çıkar. Aslına bakılırsa Yerçekimi ile beraber en önemli yapı taşları olduklarını söylemek mümkün. Çünkü görevleri bakımından yaşamın güvencesi olarak öne çıktığını söylemek gerekir.- Dünyayı meteorlara karşı korur.
– Aynı zamanda dünyayı bir ışınlarına karşı korur.
– Dünya yüzeyindeki ısı dengesini sağlayarak canlı yaşamının sürmesini olanak verir.
– Uzaydan gelecek her türlü tehlikeye karşı koruma teşkil eder.
– Dünya ile beraber dönmek suretiyle ortaya çıkacak sürtünmeye karşı korur.
– Dünya üzerinde meteorolojik olayların görülmesine olanak verir.Böylesi önemli ve güçlü görevleri ile beraber atmosfer farklı katmanları kapsamında oldukça önemlidir.