Salmonella bakterisine karşı uzmanından uyarı: Genelde hayvansal gıdaların tüketilmesiyle oluşur

0

/ İzmir’de geçtiğimiz günlerde kumpir yedikten sonra gıda zehirlenmesi yaşayan Servet Polat vefat etmişti. Tarım Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ve olay yeri inceleme ekiplerinin işletmede kullanılan malzemelerden alınan numune örneklerinin ilk incelemesinde Salmonella bakterisi bulunduğu ortaya çıktı. Özellikle çiğ ve az pişmiş et ürünleri, yumurta, pastörize olmayan süt ürünlerinde ortaya çıkan bu bakteri hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı ve Biyomühendis Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, “Salmonella bakterisi toksin üretmez, bağırsakta çoğalarak vücudumuzda enfeksiyon oluşturur. Salmonella’ların yaklaşık 2 bin 300 tipi vardır, 2 bin kadar serotipi insanlarda hastalığa neden olur. Bazı tipleri tamamen zararsız olduğu gibi, bazı tipleri de özellikle Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium gıdalarda yüksek oranda bulunduklarında hastalık yapabilir, zehirlenmeye yol açabilir. Gıdalarda Salmonella’ların hangi türü bulunursa bulunsun insanlar için yüksek potansiyel risk oluşturur ve yüzde 33 oranı ile çok rastlanan bir zehirlenme türüdür” dedi.“Genelde hayvansal gıdalarin tüketilmesiyle oluşur”/ Salmonella zehirlenmesinde belirtilerin, bulaşmış gıdanın tüketiminden 8-72 saat içerisinde karın ağrısı, ishal (bazen kanlı), ateş ve titreme nöbetleri olduğundan bahseden Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Öztürk, “Salmonella’ların oluşturduğu zehirlenmeye ‘Salmonellosis’ denir ve sindirim sistemi (gastro-intestinal) enfeksiyonudur. Tüm yaş gruplarını etkiler.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.