Sosyal

Tel Aviv’de srail’in Gazze saldrlarna protesto



Tamamn srailli Yahudilerin oluturduu grup, ellerinde “Sava durdurun”, “Hemen atekes” ve “Katliama hayr” eklinde branice ve ngilizce sloganlarn yazld dvizler tad.AA muhabirine konuan gstericilerden Aliza Dror, Gazze’de olanlar iin ok zgn olduunu syledi. srailli birok arkadann Gazzelileri desteklediini sylemekten korktuunu belirten Dror, “Almanya’da Yahudi Soykrm olurken insanlar nasl sessiz kalmsa imdi de yle. srail sava durdurmal ve Gazzeliler de zgrce yaamal.” ifadesini kulland.srail’de doduunu ve bugnlerde burada yaamann kendisine zor geldiini belirten 80 yandaki Dror, srail’in sava durdurmak istemediini, daha fazla toprak elde etmek istediini ve Filistinlileri denize dkmek istediini kaydetti. Dror’a gre birok srailli, toplumun byk ounluu ve polisten korktuklar iin kendisi gibi bu protestoya katlma cesaretini gsteremedi. Dier bir gsterici olan Emmanuel Farjoun da Gazze’de olanlara kar kan az sayda da olsa srailli bulunduunu tm dnyaya ve Filistinlilere gstermek istediklerini syledi. srail’in ayrm yapmadan insanlar ldrmesine, evleri ykmasna ve Filistinlileri uzun vadede vatanlarndan srmesine kar ktn gstermek istediini belirten Farjoun, grlerinden dolay her an birilerinin kendisine ve evine saldrma riski olduunu ancak bunu nemsemediini kaydetti. “NASIL OCUKLARIMLA EVDE AKAM YEMEM YYP, FLM ZLEYP HAYATIMI YAAYABLRM?”
Gsteriye katlan dier bir srailli Moshe Cohen ise Yafa kentinde yaadn ve protestoya sava ve srail’in u anda Gazze’de yapt soykrm protesto etmek iin geldiini aktard.Cohen, “Gazze’de yaayan ok iyi bir Filistinli kadn arkadam var. Buraya gelmeden 2 saat nce bana mesaj gnderdi ve akrabalarnn byk ksmnn ldn bildirdi.” ifadelerini kulland. 7 Ekim’den bu yana arkadayla her gn konutuunu belirten Cohen, unlar syledi:”Onun getii durumu grmek, hissetmek, yaamak kalbimden yaralyor. Buradan arabayla 45 dakika uzaklkta srail’in iledii korkun sava sular yaanrken, nasl ocuklarmla evde akam yemeimi yiyip, film izleyip hayatm yaayabilirim?” diye konutu. “SRAL’N TEK ZMN BARI, DEMOKRAS VE ETLK GETRMEK OLDUUNU ANLAMASINI STYORUZ”
Cohen, dier sraillilerin de buraya gelerek kendileriyle birlikte protestoya katlmas ve Gazze’de yaanan korkun eylere kar mcadele etmesi gerektiini vurgulad.Gazze’de Hamas’n elinde srailli esirler olduunu hatrlatan Cohen, esirlerden bazlarn tandn ve bu durumun yreini yaraladn belirterek, “(Onlardan) biri siz olabilirsiniz. srail, mmkn olan en ksa zamanda onlar evlerine getirmek iin mmkn olan her eyi yapmal.” dedi. Cohen, srail ynetimine tepki vererek, yle konutu:”Devlet olmann anlam, vatandalarn korumaktr. srail, onlarn karlmasn nleyemedi. imdi de srail onlar lme gnderiyor. srail ynetiminden sava durdurmasn, Filistinli tm tutuklular (esirleri) brakmasn, srailli esirleri geri getirmesini ve belki de 1948’den bu yana ilk kez tek zmn bar, demokrasi ve eitlik getirmek olduunu anlamas ve kavramasn istiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir