İsrail toplumundaki bölünme genişliyor
KAYNAKCNNBir tarafta Başbakan Binyamin Netanyahu’ya istifa et çağrıları, diğer tarafta “güçlü ol” diyen savaş çığırtkanlıkları… Burası 75 yıllık güçlü birlikteliğin ardından şimdi ikiye bölünmüş bir ülke olan İsrail.Hamas ie çatışmalar ve son olarak İran’ın hava saldırısı bölünmüşlüğü güçlendirdi. CNN International Muhabiri Nic Robertson, Kudüs’te İsraillileri dinledi.”NETANYAHU SAVAŞI UZATMAZSA YARGILANACAK”Gershon Baskin, eski İsrailli rehine takası müzakerecisi. İsrailli asker Gilad Şalid’in 2011’de serbest bırakılmasında rol oynamıştı. Baskin, Netanyahu’yu hedef aldı. “Ülkemizde çok büyük bir yıkım yarattı. Rehinelerin kurban edilmesi, İsrail toplumunun iyileşmesi için bir nesil veya daha fazla zaman alacak türden bir zarardır. Savaşı uzatmak istiyor. Çünkü bu savaşın bittiği gün biliyor ki 7 Ekim’de olanlardan ve 7 Ekim’e yol açanlardan kendisini sorumlu tutacak. Bir yüksek mahkeme yargıcı başkanlığında soruşturma komisyonu kurulacak.” dedi.”ONBİNLERCE GAZZELİNİN ÖLMESİ YETMEZ”İsrail yanlısı protestolarda ülkede Amerika’ya tepki üretiyor.Muhabir: 33 bin Filistinlinin ölmesi çok fazla diyorlar.
İsrailliler: Biz 500 binin gitmesini istiyoruz. Amerika savaşı kazanmak istediğinde Hiroşima ve Nagazaki oldu.”HAVA SALDIRILARI GAZZE’Yİ TEMİZLESİN”Yalnız sokaklarda değil, rehine ailelerinin yakınlarını andığı, Hamas’ın 7 Ekim’de saldırısını gerçekleştirdiği Nova Müzik Festivali alanında da savaş sesleri yükseliyor.İsrailli kadın: Tek bir seçenek var, çok açık çok basit. Ama politik açıdan doğru değil.
Muhabir: Çözümünüz ne?
İsrailli kadın: Hava saldırıları Gazze’yi temizlesin.
Muhabir: Sizi destekliyorlar.
İsrailli kadın: Evet mümkün değil ama benim dileğim.Gazze’de gözyaşları ise dinmiyor. Böyle giderse beklenen etnik temizlik çağrıları gerçek olacağa benziyor. Ancak İsrailliler arasında çözümün yolunun ordudan değil, politikadan geçtiğini düşünenler de az değil.ESKİ İSRAİLLİ MÜZAKERECİ: ÇÖZÜM SİYASETTEN GEÇİYORİsrailli eski rehine takası müzakerecisi Gershon Baskin, “Hamas’a karşı nihai zafer askeri değil politik. Filistinlilerin özgür, onurlu bir yaşama sahip olmasıyla mümkün” düşüncesinde.