İYİ BOZA NASIL ANLAŞILIR? 30 yıllık esnaf sırrını açıkladı! Lezzetli bozanın olmazsa olmazı işte bu…
Boza nasıl hazırlanır? Boza yapımının inceliklerini de anlatan Güneş, lezzet sırlarını da paylaştı: Güneş, “Önce darıyı un haline getiriyorsun, ondan sonra kaynatıyorsun su ile. Su ile güzelce kaynıyor. Fazla su koyacaksınız ki rahat kaynasın ve çabuk dibi tutmasın. Eskiden kürekle 2-3 kişi sırayla devamlı 4-5 saat kaynatıyorduk şimdi makine var sürekli karıştırıyor, rahat. En az 7 saat kaynıyor. Ondan sonra onu kazandan boşaltıp tavalara koyuyoruz soğutuyoruz. Soğuduktan sonra süzme makinesine koyuyoruz süzülüyor ve şekerleyip müşterilere sunuyoruz. Toz şeker kullanıyoruz. ” diye konuştu.Boza neden tarçın ve leblebi ile sunuluyor?Bozanın neden tarçın ve leblebi ile sunulduğu yönündeki soruya da yanıt veren Zeynel Güneş, “Eskiden kalma o. Tarçın her yere gidiyor, baharat olduğun için de faydalı. Leblebi de şöyle; Vefa’da adam boza satıyormuş, iyi de çalışıyor. Karşıda leblebiciden 2 kilo leblebi almış o da çalışsın diye bütün müşterilere dağıtmış. Ondan öyle kalmış. ” dedi.