Klinik Psikolog Esra Ezmeci’den en sağlıklı ilişkinin formülü! “Eğer bunu yapıyorsanız…”
İlişkilerde nasıl sağlıklı tartışılır? Önemli bir soru, sorun… Sağlıklı bir ilişkiyi tanımlarken sürekli mutluluğun, pozitifliğin olduğu bir ortamı tanımlamayız. Tartışmalar da yaşanan problemler de sevdaya dahildir. Hatta sağlıklı bir ilişkide olmanın temel prensibi fikir ayrılıklarına sahip olmaktır. Bazı tartışmalar ilişkilere ciddi zararlar verirken bazı tartışmalar da ilişkinin çok daha güzel ilerlemesine fayda sağlar. Peki ilişkilerde nasıl sağlıklı tartışılır? Şimdi buna madde madde bakalım.
BEN DİLİNE ÖRNEK
“Söylediklerin çok kaba, sen çok kötü bir insansın” demek yerine “Bu söylediklerine gerçekten çok üzüldüm, bunlar beni çok kırdı” diyebilirsiniz. Evet başlangıçta bu dilde konuşmaya çalışmak sizin için çok gurur kırıcı gelebilir. Fakat siz böyle davranmaya devam ettikçe eşiniz kendi davranışlarının hesaplaşmasına girecek ve yanlış davrandığını anlayarak sizinle ortak bir dil oluşturmaya çalışacaktır.1- KENDİNLE TANIŞ
Sağlıklı tartışmanın uygulanması gereken ilk adımda kişi öncelikle kendiyle tanışmalı ve kendini anlamalıdır. Eğer kendinizle iyi bir ilişki kurar, neyi isteyip istemediğinizi keşfederseniz, kendinizi iletişimde çok daha iyi ifade edersiniz. Ne yaparsak yapalım bir başkasının tüm hissettiklerini ve düşüncelerini anlamak imkansızdır. Ama bu konuda kendimizle sağlam bir ilişki oluşturabiliriz. Kendinizle sağlam bir ilişki oluşturmak için duygularınızı anlatan bir günlük tutabilir, resim çizebilir ya da terapiye başlayabilirsiniz.Bu ve benzeri etkinlikler bastırdığınız zorlu yanlarınızla yüzleşmenizi yani kendinizi olabildiğince açık tanımanızı sağlar. İşe kendinizde yönetmekte en zorlandığınız yanlarınızla başlayabilirsiniz. Zorlu yanlarınızı keşfederken tam da o anlarda bedeninizde ne olduğunu, ne düşünüp ne hissettiğinize bakabilirsiniz. Özellikle çok tetiklendiğinizi gözlemlediğinizde neler oluyor? Siz de bu etkiyi neden bırakıyor?
2- DOĞRU İLETİŞİM KULLAN
Duygu ve düşüncelerinizi anlayıp sonucunda kendinizi tanıdıktan sonra iş elbette burada bitmiyor. Çünkü anlamak yetmez, önemli olan sonrasında da doğru iletişim becerilerini uygulamak. İlişkilerde çoğu tartışma genellikle iki sebeple bir yere varmaz. Ya kişi karşısındakini yenip haklı çıkmaya çalışırken asla karşısındakini dinlemez ya da o söylemeden karşısındaki kişinin onun düşünce ve duygularını anlamasını bekler. Fakat bu durumda birçoğumuzun kabullendiği herkesin farklı olduğu ve farklı hayatlardan geldiği gerçeğini unuturuz.Sizi rahatsız eden durumları paylaşmadan karşı taraftan bir eylem bekleyemezsiniz. Fakat ifade ederken suçlayıcı ve karşıdakinin savaş başlatmasına neden olan ‘sen dili’ ile değil de ‘ben dili’ ile konuşulmalıdır. İşin özetinde siz hislerinizi nazikçe ifade etmeye başladıkça, eşiniz de bu şekilde kendini ifade etmeye başlayacaktır. Ve her ikiniz de ben diliyle konuşmaya başladıkça tek hedefiniz bu iletişim savaşını kazanmaya çalışmak değil de birbirinizi anlamaya çalışmak olur. Unutmayın çoğunlukla hayatımızda yaşadığımız problemler değil de onlara yüklediğimiz anlamlar bizi rahatsız eder. O yüzden olay yaşanırken olayın sizde ne uyandırdığını ifade etmek çok önemlidir.