Uzmanı uyardı: Güneşten korunma yöntemleri
Güneşten korunmanın yolları
“Evden çıkmadan önce sürün”
Güneş kreminin miktarı ve kullanma talimatlarının da önemine değinen Dr. Çanakçı sabah günün ilk kremini evden çıkmadan 15-20 dakika önce sürmek gerektiğini; yani koruyucunun güneşin altında değil güneşe maruz kalmadan önce uygulanması gerektiğini dile getirdi. Kışın 4-5; yazın ise 2-3 saatte bir koruyucuyu tazelemek gerektiğini hatırlatan Dr. Çanakçı leke hastaları ve güneşe bağlı kızarıklık, alerjik semptomlar geliştiren kişilerin bu tazeleme işini ihmal etmemesi gerektiğini anlattı.
Güneş koruyucu kullanım miktarından bahseden Dr. Çanakçı şunları söyledi: “Yüz bölgesi için elinizin 2. ve 3. Parmağı boyunca aldığınız ürün kadar krem yeterlidir. Baş-boyun bölgesi, kol ve bacaklara 1’er çorba kaşığı, sırta da 2 çorba kaşığı kadar krem sürülmelidir. Ancak elbette her beden farklı olsa da kabaca bu ölçüleri esas alabilirsiniz. Yüz için ortalama elinizin 2. ve 3. parmağı boyu kadar ürün idealdir, ancak yüze sürerken kulak kepçesi kulak içi, boyun, ense, dekolte bölgelerini de unutmamalısınız. Kollarınız kapalı olsa bile ellerinizi ihmal etmemelisiniz”.
“Deri yaşlanması ve kansere yol açıyor”
Güneşin cildimizde hem akut yani anında oluşan ve görülebilen hem de zaman içinde gelişen, kronik yan etkileri olduğunun altını çizen Dr. Çanakçı en yaygın akut yan etkinin güneş yanığı, deride kızarıklık, koyulaşma, güneş hassasiyetine bağlı ekzama, sivilce gibi döküntüler, uçuk, ürtiker gibi yaygın kaşıntılı kabarıklıklar olduğunu dile getirdi.
Kronik yan etkilerinin en başında ise cilt kanseri geldiğini söyleyen Dr. Çanakçı “UV ışınları derinin derinlerine ilerleyerek serbest oksijen radikalleri oluşturur ve DNA hasarı yapar, beraberinde tamir mekanizmalarını da bozar. Bu sayede bireysel olarak yatkın kişilerde kanser öncüsü lezyonlara veya cilt kanseri gelişmesine neden olur. Bizim en korktuğumuz, aslında bunları anlatarak farkındalık oluşturmaya çalışmamızın nedeni cilt kanserinden korunmaktır” diye konuştu.
“Fotoyaşlanma” yani ultraviyole ışınlarının zamanla deride kabalaşma, kırışıklık, sarkma ve lekeli görüntüye neden olduğunu hatırlatan Dr. Çanakçı bu yaşlanmayı geciktirmek için ilk ve en basit olarak yapılması gereken şeyin güneşten korunmak olduğunu sözlerine ekledi.