Her Şey Neden Soğuk Geliyor?

720



Naneli şekerin sıkça kurtarıcı bir rol üstlendiği doğru. Genellikle ağızda oluşan farklı tatları bastırmak için tercih edilir. Ancak, naneli şeker veya sakız çiğnedikten sonra yaşadığımız o soğuk hissin arkasında yatan gerçek ilginç bir bilim hikayesiyle dolu.


ahaber.com.tr


Giriş Tarihi: 26.04.2024 13:56










Bilim insanları, naneli ürünlerin tüketilmesinden sonra içilen suyun neden daha soğuk hissedildiğini açıkladı. Bu hissin altında, reseptör potansiyel katyon kanalının bir alt üyesi olan TRPM8 adı verilen bir proteine dayalı bir mekanizma yatıyor. TRPM8, soğuk algısını tetikleyen bir mekanizma olan soğuk duyu reseptörlerini etkileyen önemli bir rol oynar. 













TRPM8 Proteininin Rolü Soğuğa karşı hassasiyet, sinir hücrelerinde bulunan ve iyonların hücre zarından geçişinden sorumlu olan TRPM8 proteininde yer alır. 













Bu protein, sıcak ve soğuk durumlarda aktive olarak beyne sıcaklığın düştüğünü iletir. Özellikle soğuk durumlarda, sodyum ve kalsiyum iyonlarının hücre zarından geçmesine izin vererek bu iletişim sağlanır. 













Bu durum, sinir hücresinin zarından bir akım göndererek beyne soğuk olduğunu bildirir. 













Mentolün Etkisi Ancak TRPM8’i aktive eden tek şey sıcaklık değildir. Nane ve nane yağlarında bulunan organik kimyasal mentol de TRPM8’i aktif hale getirir. 



 
Üst