3 boyutlu yazıcıyla et, yumurta üretildi
KAYNAKCNN TÜRKProf. Dr.Tuba Eminoğlu, ”Çok çok düşük protein, sebze kaynaklı ve bitkisel ürünler kaynaklı , içinde hiç katkı maddesi olmayan ürünler. Protein yok Tamamen sebze meyve kaynaklı ürünler.” dedi.Protein tüketemeyen hastalar için 3 boyutlu gıda baskısı yapan yazıcı ile düşük proteinli, bitkisel kaynaklı et ve yumurta üretildi. Et ve yağda pişirilmiş yumurta şeklindeki yiyecekler, ilk kez 20 hasta tarafından denendi.Prof. Dr. Kezban Candoğan ”Yumurtanın beyazında nişasta bazlı bitkisel bazlı ürünler var. Sarısında kereviz karnabahar havuç gibi biraz zerdeçal kattık. Ette et ikamesi karamel güzel şekli vermek için tadını iyileştirmek için baharat kullandık.” dedi.3 boyutlu yazıcı ile düşük proteinli ürün üretimi projesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2 yıl önce başladı. Amaç protein tüketemeyen çocuk hastalar için düşük proteinli ve bitkisel kaynaklı ürünler üretebilmek.Prof. Dr.Tuba Eminoğlu, ”Hastalarımızın bir bölümü düşük proteinli ürünlerle beslenmek zorunda. Çünkü kalıtsal olarak vücutta enzim eksikliği et süt yumurta tavuk balık tahıllar baklagiller gibi ürünlerin vücutta sindirilmesini engelliyor.” şeklinde konuştu.BU ÇALIŞMA İLE BİRLİKTE TÜRKİYE’DE BİR İLK DE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ OLDUProf. Dr.Tuba Eminoğlu, ”Kullanmaları gereken bazı aminoasitler var. Ama tatları acı olduğu için pek tüketmek istemiyorlar. Bunları jelibon kıvamında ve renkli şekerler halinde doğal ürünlerle hazırladık.” ifadelerini kullandı.