8 milyon vatanda mahkemeye gitmeden davalarn zd

0



Tun, Yataan Adalet Saray’nn temel atma treninde yapt konumada, ilede uzun yllardr adliye binas ihtiyac olduunu syledi.Yarg hizmetlerinin daha kaliteli ekilde grlmesini salayabilecek binann 10 bin metrekare kapal alana sahip olacan belirten Tun, teknolojinin tm imkanlarnn bulunduu adalet sarayn ksa srede tamamlayarak hizmete aacaklarn anlatt.Toplumsal barn adaletle mmkn olduunu dile getiren Tun, adaletin gecikmeden hakkyla tecellisinin nemine vurgu yapt.Bakan Tun, binalarn da adliye hizmetlerine yakr nitelikte olmas gerektiini ifade ederek, binalar yapmann yan sra ierisindeki insan unsurunu da hem nitelik hem de nicelik olarak glendirmenin gayreti ierisinde olduklarnn altn izdi.Trkiye’nin 22 ylda toplumun ihtiyacna cevap veren ada mevzuat konusunda nemli mesafeler aldn aktaran Tun, “Temel kanunlarmzn tamamn yeniledik. Nfusun artmas, ticaret ve teknolojinin gelimesi, yeni su tiplerinin ortaya kmas ve yargda dava saysnn, dava eitliliinin artmas nedeniyle kanunlarmzda yenileme, gncelleme ihtiyalar oldu.” diye konutu.- “Ceza adaleti sistemiyle ilgili konular arlk verdiimiz hususlar”Tun, 4. Yarg Reformu Strateji Belgesinde hazrlklarnn son aamaya geldiine iaret ederek szlerini yle srdrd:
“nmzdeki birka gn ierisinde Sayn Cumhurbakanmz tarafndan kamuoyu ile paylalacak. Strateji belgesini hazrlarken hakim, savclarmz ve avukatlarmzn yan sra hukuk fakltelerindeki akademisyenler ve toplumun deiik kesimlerinin grlerini deerlendirdik. Ceza adaleti sistemiyle ilgili konular arlk verdiimiz hususlar. Toplumda su ilenmesini nlemeye, su ve suluyla mcadeleye, caydrcl arttrmaya, sulunun slahna ynelik birtakm dzenlemelerimiz Yarg Reformu Strateji Belgesi kapsamnda olacak.”Toplumu rahatsz, huzursuz eden baz sular, teknolojinin gelimesiyle beraber biliim yoluyla yasa d bahis, sanal kumar gibi sularn da gndemlerindeki hususlar olduunu anlatan Tun, yle konutu:”zellikle ceza adaleti sisteminin aamasn da nemsiyoruz. Birinci aama soruturma aamas. Soruturmay en etkin bir ekilde yapabilmenin yolunu aacak, bu noktada varsa eksiklik, onlar ortadan kaldracak dzenlemeleri bu belgede greceiz. Ceza adaletinin ikinci aamas dava, kovuturma aamas. Bu hzlandrlacak. Geciken adalet, adalet deildir. Bu anlamda nemli dzenlemeleri nmzdeki gnlerde milletvekillerimizin takdirine sunacaz. nc aama da infaz aamas. Sulunun hak ettii yaptrm ekerken ayn zamanda tahliye olduktan sonra bir daha su ilememesi iin gerekli tedbirleri almak gerekir. Bunun iin cezaevlerinde eitim merkezleri, i yurtlar kurarak nemli almalar yapyoruz.”Arabuluculuk sisteminin 2013 ylnda hukuk sistemine girdiini hatrlatan Tun, “6 milyon civarndaki uyumazlk arabulucularn nne geldi. Bunun 4 milyonu anlama ile sonuland. ki taraf olduunu dnrsek 8 milyon vatandan mahkemeye gitmeden karlkl bararak davalarn zdklerini gryoruz. Bizim geleneklerimizde de olan bu barl yntemin daha da gelitirilmesi iin almalarmz var.” ifadelerini kulland.UYAP Sisteminin dnyaya rnek bir proje olduunu syleyen Tun, yapay zekann adalet hizmetlerinde kullanlmasyla ilgili nemli almalar yrttklerini dile getirdi.Trkiye’yi temel hak ve zgrlkler anlamnda daha da geniletmek iin aba gsterdiklerinin altn izen Tun, unlar kaydetti:
“Anayasa’daki bunca deiiklie ramen yeni anayasa diyoruz. Bu anayasa darbecilerin yapt anayasa. Seilmi bir organ yazdrmad. Darbe sonras atanm bir Meclisin grevlendirdii bir bilim kurulu tarafndan yazld. Anayasay Trkiye Yzyl’na baladmz bu anlaml zamanda milletin temsilcilerinin yazmas lazm. Vesayeti ruhtan arnm, demokratik, katlmc, sivil, tam anlamyla toplum szlemesi olan, temel hak ve zgrlkleri ne alan, her kesimin kendini iinde bulduu yeni bir anayasa ile yolumuza devam etmemiz lazm. Trkiye’ye bu yakr. Bu milletimize olan borcumuzdur.”Bakan Tun, konumasnn ardndan adalet saraynn temeline ilk harc att.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat
montenegro buy car montenegro sale car montenegro rent apartment montenegro sale apartment