İlaç gibi faydalı Kalbi koruyor, kolesterolü düşürüyor
Lif bakımından zengindir/ Özellikle kabızlık şikayeti yaşayan kişilerin bu mevsimde taze dut tüketimi bağırsak florasına yardımcı olur. Aşırı tüketimde ishal ve gaz şikayetine neden olabilir. O kadar ki lif içerir. Günlük 1 porsiyon dut tüketerek günlük ihtiyacın %10 unu karşılamış olursunuz. Antikansorejendir Antosiyaninler açısından zengin olması sebebiyle kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Kanser tedavisi gören, ailede kanser öyküsü olan kişilerin karadut tüketerek bu riski azaltmaya yardımcı olabilirler.Kolesterol düşürücü etkiye sahiptir/ Kalp hastalıklarını desteklemesi açısından bakıldığında kolesterol düşürücü olduğunu da eklemeliyiz. Özellikle aşırı meyve tüketimlerinde kolesterol artışı görülse de porsiyona dikkat edildiği takdirde kolesterol dengeleyici olduğunu söylemek mümkün… Cildi besler Hem içeriğindeki vitamin, minerallerle, hem içerisindeki lif ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığına iyi gelir diyebiliriz. İçerisindeki bu bileşenler kolajen üretimini artırarak cilt sağlığını destekler, canlılığını korur, parlamasını sağlar. Tüketimine dikkat etmek gerekir. Hamile bireyler ya da şekeri (diyabeti) olan hastalar doktoruna danışarak beslenmelerine karadut ekleyebilirler. Zayıflamak isteyenler rahatlıkla tüketebilir 100 gramlık karadut yaklaşık 85 kalori civarındadır. 1 porsiyon tüketilmesi önerilen miktar 30 grama eş değer olacak şekildedir. Yani 1 porsiyon karadut 25-30 kalori civarındadır. Zayıflamak isteyen bireylerin günlük meyve tüketimlerinde rahatlıkla tercih edebileceği bir besindir. İsteyen direkt dalından tüketebildiği gibi isteyen yoğurt veya kefir içerisine ekleyerek tercih edebilirler.