Kansere karşı nasıl beslenmeli? Koruyucu kalkanınızı oluşturun

0

/ Dünya üzerinde neredeyse her yaşta kanser vakalarının arttığını biliyor musunuz? Kanser, milyonlarca insanı etkileyen ve her yıl milyonlarca yeni vaka ile karşı karşıya kalınan bir hastalık. Amerikan Kanser Derneği’nin (ACS) 2025 verilerine göre, ABD’de toplam 2 milyonun üzerinde yeni kanser vakasının tanı alacağı öngörülürken 600 binin üzerinde kişinin kanser nedeniyle yaşamını yitireceği tahmin ediliyor. Kadınlarda en sık tanı alan kanser türü meme kanseriyken erkeklerde prostat kanseri ilk sıralarda yer alıyor. Fakat günümüz yaşam koşullarında, yapay gıdalara maruz kalma, beslenme tarzının giderek değişmesi gibi pek çok faktör sebebiyle kolon kanserinden cilt kanserine pek çok kanser türünde de artıştan söz etmek mümkün. Kanser oluşumunun birçok sebebi var. Araştırmalar, beslenmenin birçok kanser türü üzerinde yüzde 10 ile yüzde 70 arasında etkisi olduğunu bildiriyor. Gelin bazı alışkanlıklarınızı değiştirerek kansere karşı kendi koruyucu kalkanınızı oluşturun. FRUKTOZUN TETİKLEYİCİ ROLÜ/ Günlük hayatımızda farkında bile olmadan tükettiğimiz fruktoz, işlenmiş gıdaların büyük bir kısmında karşımıza çıkıyor. Peki, bu ‘tatlı tehlike’ kansere zemin hazırlıyor olabilir mi? Washington Üniversitesi’nde yapılan çok yeni bir araştırma, fruktozun doğrudan değil, dolaylı yoldan tümör büyümesini hızlandırabileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre, kanser hücreleri fruktozu doğrudan kullanamıyor. Fruktoz önce karaciğerde yağlara dönüştürülüyor. İşte tam da bu noktada kanser hücreleri devreye giriyor. Karaciğerin ürettiği yağları enerji kaynağı olarak kullanarak büyümeye devam ediyorlar. Araştırmanın sonuçları özellikle bazı cilt, meme ve rahim ağzı kanseri türlerinde bu sürecin hızlandığını belirtiyor. Ancak araştırmacılar, bu döngüyü kırabilecek yeni bir umut ışığına da dikkati çekiyor. Karaciğerdeki KHK enzimini engellemenin, fruktoz kaynaklı tümör büyümesini önemli ölçüde yavaşlatabileceği araştırılıyor. Meyve ve sebzelerde bulunan doğal fruktozun vücut tarafından farklı şekilde işlendiğini, asıl tehlikenin işlenmiş gıdalardaki fruktoz yükünden geldiğini belirtmekte fayda var. Yani meyvelerden korkmanıza gerek yok. İçeriğinde fruktoz olan yapay işlenmiş gıdalardan uzak durmanızda fayda var.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.