Anaokulunda zekâ testi tuzağına dikkat

0

Anaokulu çağındaki çocukların zekâ seviyelerinin ileri düzeyde olduğunu düşünen aileler bu yaştaki çocuklara üstün zekâ testleri yaptırmak istiyor. Kimi anaokulunda bu zekâ testleri yapılıyor ancak bu testlerin uzman isimler tarafından yapılmamasından kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Uzmanlar, 3-5 yaşlarındaki çocuklara bu testlerin yapılıp yapılamayacağını, zekâ testlerinin içeriklerini, ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiğini SABAH’a anlattı:
Çocuk Psikoloğu Zeynep Kayhan: Anaokulunda üstün zekâ testleri yapılmamalı. Bu çağdaki çocukların üstün zekâ testleri ile ailenin çocuğu etiketleme durumu söz konusu olabiliyor. Aileye ‘Çocuğun zekâsı şu’ diye söylenmesini de etik bulmuyoruz ama bazen bunu yapabiliyorlar. Zekâ testleri için ilkokul beklenmesi daha uygun.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Yelda Tan: Üstün zekâlı çocuğu olan ailelerin dikkat etmeleri gereken noktalardan biri çocuğa bu durumu ayrıcalık olarak yansıtmamalarıdır. Yani ‘Sen çok değerlisin, sen üstün zekâlısın’ gibi bir etiketleme çocuğun tüm gelişimsel alanlarına yarar yerine zarar verebilir.
Uzman Psikolog Gül Demiray: Zekâ testleri okul ortamında değil, psikologlar tarafından klinik ortamda uygulanmalı. Zekâ testleri, değerlendirmesi kolay olmayan testler. Aileler tarafından gelişim testleri ile zekâ testleri karıştırılıyor. Çünkü 3-4 yaşa zekâ testi yapılabilir mi diye ailelerden sorular geliyor. 6 yaş ve sonrası için uygulanmalı.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.