Ankara 1. Bölge’de Sonuç HDP’ye bağlı – Son Dakika Seçim 2015 Haberleri
Ankara 1. bölge deyince, akla ilk Çankaya gelir. Zira Türkiye’nin en büyük ilçelerinden ki nüfusu 1 milyona dayanmıştır. Çankaya’nın yanı sıra, Elmadağ, Haymana, Mamak, Balâ, Polatlı, Etimesgut, Sincan, Evren, Şereflikoçhisar ve Gölbaşı’nı içine alan 1. bölgede, siyasi partiler 18 milletvekilliği için yarışacak. Çankaya ne kadar CHP’nin kalesiyse, diğer ilçelerde “muhafazakâr-milliyetçi” seçmen ağırlığı dikkat çeker. 2011 seçimlerine göre milletvekilliği sayısı 2 arttığı için siyasi partiler açısından bunun nasıl “bölüşüleceği” önemli.
Partilerin en tanınmış, iddialı isimleri bu bölgeden yarışıyor. AKP’de Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Erdoğan’ın danışmanlığını yapan Ali İhsan Aslan, CHP’de Gülsün Bilgehan, Levent Gök, Aylin Nazlıaka, MHP’den Genel Başkan yardımcıları Tuğrul Türkeş, Zühal Topçu ve HDP’nin İmralı heyetinde de yer alan en popüler ismi Sırrı Süreyya Önder liste başlarında yer alıyor.
Solun ‘her rengi’ içinde
Güne Mamak sınırları içindeki Tuzluçayır’dan başlıyoruz. Solun “her rengini” içinde barındıran, Alevi kesimin yoğunluklu yaşadığı Tuzluçayır, her daim “en hareketli.” Gezi olaylarında “direniş”teki mücadele hafızalarda. “Özgürlük Meydanı” diye de adlandırılan Tuzluçayır Meydanı’nda, CHP ve HDP bayrakları iç içe… Kahvehaneler, sabahın erken saatlerinde bile tıklım tıklım. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ü taksi esnafıyla sohbette yakalıyoruz. Gök’ün etrafını çeviren yurttaşlar, “Burası silme CHP’li, siz AKP’nin oy depolarına gidin, ikna edin” diyerek Mamak’ın muhafazakâr semtlerini işaret ediyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın yüzde 10 barajını aştığı ilçelerden Mamak’ta da “HDP’nin baraj sorunu” ana gündem maddesi. Boynunda “zülfikâr”lı kolye taşıyan kavruk yüzlü bir amca, “Aslında bizi HDP temsil ediyor, ben hem Kürt’üm hem Aleviyim, ama ben CHP’liyim, oyum değişmez, gençlerden HDP’ye oy kayar” diyor. Görüştüklerimizin tahmini, CHP’den yüzde 2-3 dolayındaki bir oyun HDP’ye kayacağı yönünde. CHP’nin bu seçimlerde somut ekonomik vaatleri nedeniyle HDP-CHP arasında ikilem yaşayanların yüksekliğine de dikkat çekiliyor.
Tuzluçayır’dan ayrılıp, tam tersi istikamete, Ankara’ya 70 km uzaklıktaki Polatlı’ya yöneliyoruz. 30 Mart yerel seçimlerinde Polatlı Belediyesi MHP’ye geçmiş, o yüzden MHP’nin “birinci parti” olacağı beklentisi yüksek. Ankara genelinde de AKP’de kısmi bir “kırılma” olsa da Polatlı’da yine de birincilik için MHP’le yarışacağına dikkat çekiliyor. Başkentte AKP, hükümet olmanın ve Melih Gökçek “avantajı”nı sonuna kadar kullanıyor. Kömür, gıda yardımları seçim klasiklerinin başında geliyor. Ankara’nın merkezindeki ilçeler kadar dışarıdaki ilçelere de yardımlar taşınıyor. Melih Gökçek, elbette sadece yardımla yetinmiyor. Örneğin Polatlı’da yurttaşlarla konuşurken Gökçek’in aynı günkü “miting” anonsları yapılıyor. Geçmiş seçimler öncesinde AKP’liler ne olursa olsun “Tayyip” der başka bir şey demezdi ya, şimdi biraz daha sessizlik suskunluk hâkim. AKP’li seçmen, “7 Haziran’da ne olur” sorusuna “Hayırlısı neyse o olsun” yanıtını vermekle yetiniyor.
Eski AKP Polatlı ilçe yöneticisi, görevden alınmış olmasına karşın, kendisinden oy isteyen CHP’li Aylin Nazlıaka’ya, “Görevden alsalar da Ak Parti’ye oy vereceğim. Elbette eleştirdiğimiz yönler var ama ben vazgeçemem” yanıtını veriyor. Ankara’nın çevre ilçeleri Haymana’da olduğu gibi Polatlı’daki “Kürt köyleri”nden HDP’ye oy gideceği belirtiliyor. Nazlıaka, “Ankara on’u istiyor” sloganıyla 10. sıradan Meclis’e girmek isteyen genç CHP’li aday Emre Doğan ile birlikte, özellikle partili olmayan seçmene bir CHP rozeti armağan etmeyi unutmuyor.
1. bölgede, siyasi partiler 18 milletvekilliği için yarışacak. Çankaya ne kadar CHP’nin kalesiyse, diğer ilçelerde “muhafazakâr-milliyetçi” seçmen ağırlığı dikkat çekiyor.
‘Sultan yapmayız’
Kadın ve genç seçmende oy değişkenlik oranı yüksek. Bir grup kadın, “Tayyip’i başbakan yaptık, cumhurbaşkanı yaptık, ama artık sultanlık istiyor, biz onu yapmayız” diyerek durumu özetliyor. Ankara Çankaya bölgesinde ise özellikle “okumuş-yazmış” sol seçmende kafalar biraz karışık. Kemikleşmiş CHP seçmeni “içimiz rahat oy vereceğiz” derken, sol yelpazede yer alan ama geçmişte SHP ve küçük sol partilere oy veren seçmende HDP sempatisi yüksek. Ancak liderler arasında “kişisel sempatisi” en yüksek isim olan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Çankaya’da aldığı oy oranı yüzde 4 civarında.
HDP’nin 1. bölgede en yüksek oy aldığı yer ise yüzde 14 ile Haymana ki 25 bin civarındaki seçmen sayısının genel ortalamaya etkisi oldukça düşük.
Haberal 4’ten gelmek istiyor
Etimesgut’ta MHP’nin 4. sıra adayı Erkan Haberal’la karşılaşıyoruz. CHP milletvekili Mehmet Haberal’ın oğlu olan Erkan Haberal aynı zamanda babasının partisinden de oy almaya çalışıyor. Özellikle de genç seçmeni ikna etmek için oturup, konuşuyor. Kararsızları iknada oldukça başarılı. Siyasi partilere inanmayan ve dünyanın da Türkiye’nin de kurtuluşunu “icat seferberliği”ne bağlayan Serkan adlı genci kendisine oy vermeye ikna etse de “CHP’ye oy vereceğim” diyen iki genç kızdan eli boş dönüyor.
Ankara 1. bölgede 2011 seçimlerinde 16 olan milletvekilliği sayısı bu seçimlerde 18’e çıktı. Geçen seçimlerde 8 çıkaran AKP’nin işi bu kez kolay değil. CHP şu anda “8 garanti” dese de HDP’nin barajı aşıp aşmaması belirleyici olacak görünüyor. Halen 2 milletvekili olan MHP ise 3. vekilliği çıkarma peşinde. HDP ise İmralı heyetinde yer alan en popüler isimlerinden Sırrı Süreyya Önder ile “Ankara barajı”nı geçme hesabı yapıyor.