Astarlı sütlaç nedir? Astarlı Sütlaç nasıl yapılır? MasterChef’te Astarlı Sütlaç (Zerde tatlısı, safranlı)
KAYNAKCnnturk.comMehmet, Danilo ve Somer Şef MasterChef Türkiye’de ana kadro yarışmacıları seçiliyor. 28 Temmuz tarihli yeni bölümde adaylardan Gaziantep yöresine ait astarlı sütlaç istendi. Peki ama astarlı sütlaç nasıl yapılır?Astarlı sütlaç nasıl yapılır? Gaziantep mutfağında yaygın olarak bulunan astarlı sütlaç tatlısı, bildiğimiz sütlaçtan biraz daha farklı… Zerde tatlısı olarak da bilinen astarlı sütlacın sarımsı renginin yanında safrandan yapılması nedeniyle aroması da daha baskın. Malzemeler
Sütlacı İçin:
1 litre süt (5 su bardağı)3/4 çay bardağı pirinç2 tepeleme yemek kaşığı toz şeker1/2 çay kaşığı tuzZerde yapımı için:
1 litre su (5 su bardağı)1 su bardağı toz şeker3/4 çay bardağı pirinç1 yemek kaşığı haspirYapılışı
Sütlaç yapımında dikkat edilmesi gerekenler:Önce tatlının sütlacını hazırlayarak başlayın. Sütlaç için ihtiyacınız olan sütü bir tencereye aktarın. Ardından ocağa alıp kaynatmaya başlayın. Yıkanmış ve süzdürülmüş pirinçleri kaynamakta olan sütün içerisine aktarın. Koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Koyulaşınca içerisine tuz ve şekeri ilave ederek 2-3 dakika daha bu şekilde pişirin. Ardından ocaktan alın. Kaselerin yarısına kadar kısmına sütlacı pay edin. Önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, ardından zerde hazır olana kadar buzdolabında dinlendirin.Zerde için gerekli olan pirinci de yıkayıp süzdürün. Suyu ve pirinci tencereye alın. Pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Ardından şekerin yarısını ilave edip biraz daha kıvam alana kadar pişirin. Bu sırada haspiri de sıcak suda bekleterek renginin çıkmasını sağlayın. Kıvamı koyulaşınca haspirin suyunu, geriye kalan şekeri ilave ederek güzelce karıştırın. Biraz daha bu şekilde pişirdikten sonra ocaktan alın. Buzdolabında dinlenmiş olan sütlacın üzerine zerdeleri pay edin. Soğuması için buzdolabına kaldırın.