Sosyal

Bakan imek’ten enflasyon ve byme mesaj



Bakan imek, Turkuvaz Medya tarafndan Turkuvaz Medya Merkezi’nde dzenlenen 3. Finansn Gelecei Zirvesi’nin kapannda OVP ve enflasyon hedeflerine ynelik sunum gerekletirdi.OVP’nin kamu ve zel sektr iin yol haritas niteliinde olduuna dikkati eken imek, mali disiplin, bymede dengelenme, srdrlebilir cari ak, rezerv birikimi ve yapsal reformlarn da OVP’nin temel hedefleri arasnda olduunu anmsatt.Srdrlebilir yksek byme ile birlikte kalc refah art iin fiyat istikrarnn n koul olduunu ve bu yzden programn odanda enflasyonun drlmesinin yer aldn belirten imek, unlar kaydetti:”ok hzl bir ekilde programa baktmz zaman geleneksel para politikasnda sklama sz konusu. Seici kredi sklamas da sz konusu. Bir de miktarsal sklatrma var. Bununla birlikte tabii ki gelirler politikas ayanda da hedef enflasyonla ilikili bir yaklam vard. Bunun sayesinde biz inanyoruz ki nmzdeki dnemde enflasyon yllk bazda 2026 sonunda tekrar tek haneye inmi olacak. u anda enflasyon bu sene iin yzde 65 civarnda. Gelecek sene yzde 36’ya, bir sonraki sene yzde 14’e ve nihayetinde tek haneye inecek.” “EKRDEK ENFLASYONDAK TREND, 2024 YIL SONU HEDEF OLAN YZDE 36 LE UYUMLU”
Yllk bazda enflasyonun bir sre daha yksek seyredeceini belirten imek, yle devam etti:”Ama aylk bazda zellikle de ekirdek enflasyona bakarsanz son 3 ayda bir trend var. Bu trend olduka net. Aylk enflasyonda bir ivme kayb var ve u an iin ok rahat bir ekilde unu syleyebilirim; enflasyondaki ivme kayb, 2024 yl sonu hedefimizle ayn patikaya oturmu durumda. ekirdek enflasyondaki trend, 2024 yl sonu hedefi olan yzde 36 ile uyumlu. Para politikas gecikmeli alyor, para politikasnda bugn attmz admlarn gecikmeli etkisi gelecek sene devreye girecek, zellikle yln ikinci yarsnda…”Bakan imek, beklentiler kanalnn da ok nemli olduunu, son 2 ayda enflasyon beklentilerinde 5 puana yakn bir iyileme gerekletiini ve piyasann enflasyon beklentilerinin de gelecek aylarda hedefle uyumlu hale geleceini bildirdi.Dezenflasyonun baarlmasyla birlikte Trkiye’de ngrlebilirliin artacan, makrofinansal istikrarn pekieceini ve srdrlebilir yksek bymeye ulalacan anlatan imek, ayn zamanda kalc refah artnn da salanacan, sermaye piyasalarnn derinleeceini, iletmelerin uzun vadeli finansmana erieceini ve Trkiye’nin kresel rekabet gcnn artacan kaydetti.”DEPREM N YAPILAN HARCAMALAR, TOPLANAN VERG GELRNN 8 KATINI GET”
Bakan imek, AK Parti hkmetlerinin mali disiplinde kendini kantladn belirterek, “Temmuz aynda nemli bir mali konsolidasyona gittik. unu rahatlkla syleyebilirim artk aralk aynn sonuna gelmi durumdayz. Muhtemelen Trkiye’nin bu seneki bte a OVP’de ngrdmzn ok altnda olacak. Byk ihtimalle bu sene bte a yzde 5,5 civarlarnda, deprem hari ak ise yzde 3’n altnda olacak.” diye konutu.Oluturulacak mali alanla makroekonomik istikrar korumann yannda, yapsal reformlara alan aacaklarn, doal afetlere kar ok daha hazrlkl olacaklarn ve srdrlebilir bir bor erevesiyle nesiller aras adaleti de salayacaklarn anlatan imek, son 20 ylda yaanan depremler nedeniyle oluan hasarlarn giderilmesi iin yaplan harcamalarn, toplanan vergilerin 1,6 kat olduunu, yenileme ve glendirme almalar da eklendiinde, toplanan vergi gelirinin 8 katn getiini syledi.Bakan imek, yatrm, istihdam, retim ve ihracat odakl srdrlebilir yksek bymeyi kalc klmak iin reel sektr desteklediklerini vurgulayarak, szlerini yle srdrd:”2024 ylnda 2,2 trilyon TL vergiden vazgeiyoruz, biz buna vergi harcamas diyoruz, bunu da lkemizin kalknmas iin yapyoruz. Reel sektr retime ve yatrma tevik etmek noktasnda, eitli vergi destekleri de sunuyoruz. 2024 ylnda AR-GE faaliyetlerini ve yatrmlar tevik etmek iin 530 milyar lira vergiden vazgeiyoruz. Asgari crete kadar cretlerden gelir vergisi alnmamasnn 2024 ylndaki maliyeti de toplam 630 milyar liradr.”Trkiye’nin d ticaret an incelediklerini ve bu akta byk rol oynayan, nemli kalem olan 284 rn belirlediklerini belirten imek, bu rnleri retebilecekler iin Yatrm Taahhtl Avans Kredisi (YTAK) uygulamasn da yeniden yaplandrdklarn ve 1 milyar liray aan yatrm projeleri iin 2 yl demesiz, 10 yl vadeli, uygun faizli kredi salamak zere 3 yl iin 300 milyar lira limit tahsis edildiini bildirdi.”YURT DII SEYAHATLERMDE KMSEDEN PARA STEMEDM”
Hazine ve Maliye Bakan imek, kresel dorudan yatrmlara da deindi.Kresel dorudan yatrmlarn milli gelire orannn yzde 2’nin stne kacana inandn dile getiren imek, bylece gelecek dnemde cari ilemler an bor yaratmayan kaynaklarla finanse etme imkannn oluacan ifade etti.Bakan imek, OVP’nin baarl bir ekilde altna dikkati ekerek, u deerlendirmede bulundu:”Bakn risk primimiz dt, bu ok nemli. u anda lke risk primimiz (CDS) 284 seviyesinde. Hedefimiz gelecek sene lke risk primimizin 200 baz puann altna dmesidir. Kurdaki dalgalanmalar azald, lkemize ynelik yabanc yatrmc ilgisi artt, bankalarn ve reel sektrn d bor evirme oranlar ykseliyor. Den cari ak ve artan sermaye girileri ile brt rezervler mays ayna gre 44,1 milyar dolar ykseldi. Bana ‘ok lke dolatnz, Trkiye’ye para gelmedi.’ dediler. Ben de dedim ki ‘Yurt d seyahatlerimde kimseden para istemedim.’ ‘Trkiye’nin acil d kaynaa ihtiyac var, gelin bize para verin.’ demedik. Programmz anlattm, ‘Dijital dnm olacak, gelin yatrm yapn.’ dedik. ‘Yeil dnm olacak, gelin yatrm yapn.’ dedik. Yurt d seyahatlerimde Trkiye ekonomisinin byme potansiyelinden ve sunduu frsatlardan bahsettim.””KRED DERECELENDRME KURULULARI, PYASANIN GERSNDE”
Merkez Bankasnn hem brt hem de net rezervlerinin siyasi istikrar pekitikten sonra, belirsizlik azaldktan sonra, yani Cumhurbakan seiminden sonra ok hzl ekilde arttn ve u an itibaryla 142,5 milyar dolar civarna geldiini belirten imek, unlar aktard:
“Net rezervler eksi deniyor. Bu konuya aklk getirmek istiyorum. Uluslararas normlara gre yaplan hesaplamay dikkate alr ve yurt dndan aldmz swaplar kartrsak, Trkiye’nin net rezervleri 17-18 milyar dolar artda. Cari aktaki daralma, portfy tercihleri ve yurt dndan portfy giriiyle rezervlerimizi kalc bir ekilde gl seviyelerde tutacaz.”Trkiye’nin d borcunun piyasa fiyatlamasnn 2 veya 3 kademe daha yksek kredi notuna tekabl ettiine dikkati eken imek, “Kredi derecelendirme kurulular, piyasann gerisinde. nmzdeki srete kredi notunda da artlar greceiz.” deerlendirmesini yapt.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir