Sosyal

Bakan Kurum deprem konutları için tarih verdi! Evine girmeyen depremzede kalmayacak

YIL SONUNA KADAR 200 BİN KONUT TESLİM EDECEĞİZ

“Bugün 11 ilimizde 276 bin konut ve işyerinde faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Yine 4 bin 500’e yakın köyümüzde de kırsalda, kırsal kalkınmayı sağlayacak adımları atıyor ve vatandaşlarımıza evlerini teslim etmek için ama çelik, ama betonerme olacak şekilde köy konutlarımızı yerel mimariye uygun inşasını gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Şu ana kadar 76 bin yuvamızı vatandaşlarımıza teslim ettik. Amacımız yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslimini gerçekleştirmek olacak. 2025 yılı sonuna geldiğimizde de deprem bölgelerinde evine girmeyen hiçbir vatandaşımız kalmasın istiyoruz.”

ULU CAMİDEN İLK EZAN OKUNANA KADAR BURADAYIZ

Sabah’ta yer alan habere göre, Kurum açıklamasının devamında, “Dolayısı ile Hatay’ımızda, Kahramanmaraş’ımızda, yine Adıyaman’ımızda, 11 ilimizde vatandaşlarımız evine girene kadar biz ekibimizle birlikte sahada olacağız. Burada Ulu Cami’den ezanlar yükselene kadar. Habib-i Neccar Camisinde vatandaşlarımız namaz kılana kadar. Asi kenarı kenarında bisiklet yollarında, yürüyüş yollarında huzur içerisinde Hataylılar, Antakyalılar gezene kadar biz birada olacağız. Burası bize ecdadımızın emaneti. Tüm tescilli binaları da ilgili bakanlıklarımız ile birlikte ayağa kaldıracağız. Kurtuluş Caddesi’nde yeniden tescilli eserler arasında yürüyeceğiz.” dedi.

AMACIMIZ DİRENÇLİ ŞEHİRLER KURMAK

Hatay’da şu ana kadar 10 bin 889 konutumuzu bitirip hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik ve halen Antakya, Defne, İskenderun, Altınözü, Kırıkhan, Reyhanlı ve Samandağ’daki bir çok mahallemizde 156 bin konutumuzun, işyerimizin yapım faaliyetleri de devam ediyor. Amacımız afetlere karşı dirençli şehirler kurmak. Hatay’ımız sıradan bir şehir değil. Bir medeniyet hazinesi, bir insanlık tarihidir. Bugüne geldiğimizde ne yazık ki bu tarihi eserlerimizin, tescilli binalarımızın 6 Şubat depreminde yıkıldığını görüyoruz. İnşallah Hatay’ı bu tarihi eserlerle birlikte ayağa kaldıracağız. Birlikte inşa edeceğiz.

TÜM İBADETHANELERİMİZİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ

“Amacımız önceliğimiz önümüzdeki Şubat ayında inşallah Atatürk Caddesinde, Fatih Caddesinde burada dükkanlarımızın oradaki hak sahiplerine teslim edildiği, konutlarımızın yükseldiği, vatandaşlarımıza teslim süreçlerinin başlatıldığı ve depremin yıldönümünü orada vatandaşlarımız ile birlikte, onların duasını alarak yad etmek istiyoruz. Asi Nehri kenarında Hatay Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte Hatay’ı inşa edeceğiz. Bunları yaparken, tüm camilerimizi, kiliselerimizi, havralarımızı Kültür bakanlığımızla, hayırseverlerimizle birlikte inşa, etmek ve aslına uygun bir şekilde, ayağa kaldırmak önceliğimizdir.” dedi.

DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞMEYECEK

Rezerv alanda yaptıkları, şehrin merkezinde yaptıkları projelerde, buralarda oturan vatandaşların dışında hiçbir vatandaşı bu alanlara almayacaklarını belirten Bakan Kurum, “Burada kim yaşıyorsa, buruda kim kiminle komşuysa, yine komşuluk ilişkilerini sürdürsün istiyoruz. Dolayısı ile rezerv alanda herhangi bir ilçeden, herhangi bir mahalleden bu alanlara hiçbir vatandaşımız gelmeyecek. Herkes oturduğu yere en yakın yerde dairesini alacak. Biz istiyoruz ki buralarda eski demografik yapı devam etsin. Burada, Türk’üyle, Laz’ıyla, Alevi’si ile Kürdüyle, Hataylı vatandaşlarımız o kardeşlik hukukunu yine devam ettirsinler istiyoruz. Bunun dışındaki hiçbir söze vatandaşlarımız itibar etmesinler.” dedi.

VATANDAŞLARIMIZ ARASINDA AYRIM OLMAYACAK

“Burada konutları verirken de, yerindeki değer tespitleri çerçevesinde vatandaşımızın evi yıkılmış ise arsa değeri, eğer evi yıkılmamış az hasar almışsa evinin değerini de dahil etmek sureti ile bugünkü hakları neyse bugünkü hakları korunacak, yeni projelerimizde yapacağımız, projelerin değerlendirmelerinden düşmüş olacağız. Burada AFAD’da bulunan hak sahiplerine ne yapıyorsak, kentsel dönüşüm alanlarında da, rezerv alanlarda da aynısını vatandaşlarımıza sunacağız. Burada aslolan milletimizin mağdur olmamasıdır. AFAD’da hak sahibi olan vatandaşlarla, rezerv alandaki vatandaşlarımız arasında ayrı yapılmayacak.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir