Başkan Erdoğan’dan muhalefete: Bunların kirli ittifakları dışında gündemleri yok
Sağlıkta 1440 yataklı şehir hastanemiz başta olmak üzere toplamda 3085 yataklı 17 hastaneyle birlikte 49 sağlık tesisi inşa ettik. TOKİ vasıtasıyla 4 bin 925 konutu tamamlayıp hak sahiplerine teslim ettik. 2 bin 251 konutun yapımına devam ediyoruz. Kentsel dönüşümde şehrimizde riskli yapı olarak belirlediğimiz 3 bin 475 bağımsız bölümün dönüşümünü gerçekleştirdik.
İktidara geldiğimizde şehirde sadece 3 atık su arıtma tesisi varken bugün 26 adet atık su arıtma tesisiyle belediye nüfusunun yüzde 98’ine hizmet veriyoruz. Mersin’deki 7 millet bahçesi projemizden 3’ünü tamamladık.
Ulaştırmada 278 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol mesafesini 573 kilometreye çıkardık. Mersin-Antalya arasındaki Akdeniz Sahil Yolu’nun önemli bir kısmını tünelleri, viyadükleri, köprüleri, bağlantı yollarıyla tamamladık. Yapımı süren kısımları da en kısa sürede bitirip hizmete açacağız. Yakında hizmete vereceğimiz Çukurova Bölgesel Havalimanı bağlantı yolunu bu yıl içinde tamamlıyoruz. Tarsus Turizm Merkezi yolunun büyük bölümünü bitirdik, halen inşası süren çok sayıda yol projemiz var. Çeşmeli-Mersin-Tarsus ve Tarsus-Pozantı otoyolundaki üst yapı yenileme çalışmalarına bu yıl başlıyoruz. Yenice Lojistik Merkezi’ni Mersin’imize kazandırdık. Adana-Mersin Demiryolu’nun üçüncü ve dördüncü hat altyapı işlerini tamamladık, Çukurova Havalimanı bağlantısı için çalışmalarımız sürüyor. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı’nda çalışmalarımız etap etap devam ediyor. Mersin Tarsus OSB Yeni Taşkent kısmındaki iltisak hattının yapımına başlıyoruz.
Mersin’e iki yat limanı, Anamur’a bir iskele kazandırdık. Aydıncık Yat Limanı’nın yapımı devam ediyor. Tarım ve ormanda şehrimize 14 baraj, 2 içme suyu tesisi, 58 sulama tesisi, 2 arazi toplulaştırma projesi, 78 taşkın koruma tesisi, 11 gölet ve 14 HES kazandırdık. İnşa ettiğimiz sulama projeleriyle Mersin’de 202 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Değirmençay Barajı ile Alaköprü ve Pamukluk sulaması ikinci kısmının yapımına devam ediyoruz.
Mersinli çiftçilerimize 46 milyar lira tutarında tarımsal hibe desteği verdik. Sanayi ve teknolojide 5 yeni OSB, 2 endüstri bölgesi, 2 teknopark, 11 Ar-Ge merkezi ve bir tasarım merkezi kurduk. Hükümete geldiğimizde, 2002 yılında 263 bin olan aktif sigortalı sayısı bugün 553 bine çıktı. İstihdamı desteklemek için Mersin’deki işverenlere 7 milyar lirayı aşkın prim teşviki verdik.
Enerjide, yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek olan Akkuyu NGS’nin yapımı devam ediyor. Santralin tüm reaktörleri 2028’e kadar hizmete girecek. Mersin, Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Erdemli, Gülnar, Mezitli, Mut, Tarsus, Silifke, Toroslar ve Yenişehir’e doğalgaz arzını sağladık. 31 Mart’tan sonra yerel yönetimlerle işbirliği içinde inşallah çok daha fazlasını yapacağız. Peki nasıl yapacağız? Bu kardeşiniz Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı olarak grup yönetimimiz bizim çok çok güçlü. Yerel yönetimlerde de görevi sizler Cumhur İttifakı’na verdiğiniz zaman biz ülkemizin dört bir yanını abat ederiz. Mersin’imizi abat ederiz. Hiç kimse buna dur diyemez. Şunu unutmayın, insanlar gibi devletlerin de serencamında dönüm noktaları vardır. Türkiye bizim iktidarlarımızın devrinde Cumhuriyet tarihimizin en kritik sınamalarından geçmiştir. Bu dönüm noktalarını başarıyla geride bırakarak sürekli daha büyük hedeflere yöneldik. Savunma sanayiinde yüzde 20’lerden aldık, yüzde 80’lere çıkardık. Nereden nereye… Bunlar niye yapamadı bunu? Yıllar yılı bu ülkede iktidar oldular, neden yapamadılar? Götürdüler… İstanbul’da, Ankara’da, Mersin’de götürdüler, götürdüler de götürdüler. İşte ben diyorum ki gelin 31 Mart akşamı bunlara güzel bir ders verelim. Türkiye tökezlerse, milletimiz tökezler. Ama biz inşallah ülkemizi tökezletmeyeceğiz ve Türkiye, dünyada çok çok farklı bir yere gelecek.