Bilmeden domuz eti yedim, ne yapmalıyım? Domuz etinin sağlığa zararları

0

Bilmeden domuz eti yemenin dini hükümler açısından değerlendirildiğinde, bu eylem kişinin iradesi dışında gerçekleştiği için büyük bir günah olarak kabul edilmez. Ancak durumu fark eden kişinin, şu adımları atması önerilir:

A Haber Foto Arşiv

– Domuz eti veya domuz ürünü içeren yiyeceklerin tüketimine hemen son verilmelidir. Bu, bilmeden yapılan hatanın tekrarının önlenmesi açısından önemlidir.

– Hatasını fark eden kişi, Allah’tan af dileyerek içten bir tövbe etmelidir. İslam’da tövbe, yapılan hatalardan dönme ve aynı hatayı tekrar etmeme niyetini içerir.

– Gelecekte bu tür bir hatanın yaşanmaması için yiyeceklerin içeriklerine daha fazla özen gösterilmelidir. Özellikle dışarıda yemek yerken, domuz eti içerebilecek ürünlerden kaçınmak için dikkatli olunmalıdır.

İslam’da niyet çok önemli bir yer tutar. Bilerek ve isteyerek işlenen günahlar, kasıtlı yapılmayan hatalardan farklıdır. Bilmeden domuz eti yemek gibi durumlar, kasıt olmadığı sürece büyük bir günah olarak kabul edilmez. Ancak bu durum, kişinin daha sonrasında tedbirli olma sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Yani hatanın fark edilmesiyle birlikte hemen doğru adımlar atılmalı ve tekrarından kaçınılmalıdır.

Domuz Eti Tüketiminin Dinî ve Sağlık Boyutu

Kur’an-ı Kerim’de domuz eti kesin olarak haram kılınmıştır. Bu yasak sadece dinî bir hüküm olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlık açısından da bir uyarı niteliği taşır. Domuz eti, birçok hastalığın kaynağı olabilecek zararlı mikroorganizmalar içerebilir. Van Herbaryum’da yer alan bilgilere göre; domuz etinde zehirli maddeler, fazla miktarda kükürt ve trinşin bulunmaktadır.

A Haber Foto Arşiv

Çok yağlı olan domuz eti, yenildiği takdirde yağ kana karışır ve atardamarların sertleşmesine, tansiyonun yükselmesine ve kalp enfarktüsüne neden olur. Domuz yağı içerisinde bulunun “sutoksin” zehirli maddeler, lenf bezlerinin fazla çalışmalarını gerektirdiği için çocuklarda lenf düğümlerinin iltihaplanmasına ve şişmesine sebep olur.

Domuz eti içerisinde bulunan fazla miktarda kükürt, kıkırdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma, kireçlenme, bel fıtığı gibi birçok hastalıklara yol açar. Domuz etinde büyüme hormonu çok fazla olduğundan, tüketen kişinin burun, çene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir şekilde büyümesine ve vücudun yağlanmasına neden olur. Ayrıca deri hastalıklarına yol açar, deride kaşıntı, egzama ve nörodermatit gibi hastalıklara zemin hazırlar.

Domuz etinden insana geçen tehlikeli hastalıklardan biri de trişin hastalığıdır. Domuzlarda ağır bir hastalık yapmayan trişin, insanlarda çok tehlikeli ve öldürücü bir hastalığın oluşmasına neden olabilir.

Ottawa Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmada, domuz eti tüketimi ile kronik bir sağlık sorunu olan karaciğer sirozu arasında bir ilişki olduğunu ortaya çıktı. Araştırma, on altı farklı ülkenin domuz eti, sığır eti, yağ ve alkol tüketim istatistiklerine dayandırıldı. Sonuçlar, özellikle domuz eti tüketimi ile karaciğer sirozu arasında doğru orantılı bir artış olduğu belirtildi.

Dolayısıyla, İslam’da domuz etinin yasaklanması, aynı zamanda insan sağlığını koruma amacı da taşır.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.