Bizim Trkiye’ye daha fazla ihtiyacmz var

0



TBMM Bakan Numan Kurtulmu, Trkiye’ye resmi ziyaret gerekletiren Macaristan Ulusal Meclis Bakan Laszlo Kver ile Meclis’te bir araya geldi.Kurtulmu ve Kver, ba baa ve heyetler aras grmenin ardndan ortak basn toplants dzenledi.Macaristan Ulusal Meclis Bakan Kver ve heyetini TBMM’de arlamaktan memnuniyet duyduunu syleyen Kurtulmu, TBMM olarak yurt dndan meclis bakanlarn ve heyetlerini arlamaktan ayr bir onur duyduklarn ifade etti.Kurtulmu, bu ziyaretlerin, Trkiye’ye kar olan ilginin arttn gstermesi asndan da nemli olduunu belirterek, “Ayn zamanda parlamenter diplomasinin bir gerei olarak TBMM Bakan ve TBMM heyetleri srekli olarak yurt dndaki uluslararas toplantlarda Trkiye’nin tezlerini, grlerini anlatabilme imkanna kavumaktadrlar. Bu vesileyle TBMM’nin uluslararas alandaki bu faaliyetlerinin Trkiye iin nemli bir aba olduunun altn izmek isterim.” diye konutu.Macaristan ve Trkiye arasndaki ilikilerin balangcnn 100. yl dolaysyla hem Trkiye’de hem Macaristan’da bu yln “ortak kltr yl” olarak ilan edildiini anmsatan Kurtulmu, bu kapsamda yl sonuna kadar eitli etkinliklerin gerekleeceini syledi.- “MACARSTAN LE TRKYE MKEMMEL BR LKY GELTRMTR”
Trkiye ile Macaristan arasndaki ilikilerin zelikle son dnemde Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Macaristan Babakan Viktor Orban’n yakn ibirlikleri ve dostluklar erevesinde byk bir mesafe katettiini vurgulayan Kurtulmu, szlerini yle srdrd:
“Stratejik ortaklk seviyesindeki ilikilerimiz getiimiz yl aralk aynda Sayn Cumhurbakan’mzn Macaristan’a yapt gezi srasnda gelitirilmi stratejik ortaklk seviyesine kartld. kili ilikiler bakmndan uluslararas balamda tanmlanabilecek daha st seviye yoktur. Macaristan ile Trkiye mkemmel bir ilikiyi gelitirmitir ve ok gzel bir ivme yakalamtr. Bu ilikilerimiz sadece siyasi olarak yakn ilikilerin tesinde iki milletin var olan kltrel ve tarihi benzerliklerinden de beslenmektedir. Bu anlamda hem toplum yaps hem kltrel benzerlikler hem tarihi kklerimiz itibaryla iki lkenin de birbirilerine yaknlamasn kolaylatracak bir zeminin olduunu bir kere daha teyit etmek isterim. Ayrca birok meselede ortak yaklamlara sahip olunmas, yine ticaret bata olmak zere ikili alanda ok sayda ibirliinin gelitirilmi olmas da Trk-Macar ilikilerinin daha ileriye gtrlmesi iin fevkalade nemli admlar olmutur. rnein iki lke arasnda 4 milyar dolar seviyesine gelen ikili ticaret hacminin yakn zamanda hedef olarak konulan 6 milyar dolar seviyesine kacan mit ediyoruz ve bu alandaki almalar karlkl olarak destekliyoruz.”Savunma sanayi bata olmak zere turizm, eitim ve dier alanlarda ok ynl olarak ilikilerin devam ettiini bildiren Kurtulmu, Trkiye ile Macaristan’n bu ilikilerini daha da gelitirecek noktada almalarn srdrdn belirtti.- TRKYE-AB LKLER
Kurtulmu, Macaristan’n AB Dnem Bakan olmas bakmndan da bu dnemin Trk-Macar ilikilerini gelitirmesi bakmndan nem tadn ifade ederek, unlar syledi:
“Macaristan, AB’nin genilemesinden yana olmu ve bu erevede de Trkiye’nin AB perspektifine hep destek vermi olan, dost ve yakn irtibatmz olan mttefik bir lkemizdir. mit ederim ki Trkiye’nin AB ilikileri bakmndan Macaristan’n dnem bakanl yararl olacak ve Trkiye-AB yaknlamasna katk salayacaktr.Yine ayn ekilde blgemizde barn salanmas konusunda zellikle Rusya-Ukrayna arasnda devam eden atmann, gerilimin sona erdirilmesi konusunda da Macaristan’la yakn grlere sahip olduumuzun altn izmek isterim. nk devam etmekte olan bu sava, sadece Rusya ile Ukrayna arasnda bir gerilim olmann ok tesine gemi, Rusya ile btn Avrupa’nn hatta Rusya ile btn Bat’nn ortak sava haline dnme potansiyeline sahiptir. Bu erevede, mit ediyoruz ki her iki lkeyle de yakn ilikisi olan bir lke olarak Trkiye’nin ortaya koyduu bar perspektifi karlk bulur, Rusya-Ukrayna gerilimi bata olmak zere blgedeki btn gerilimlerin sona ermesi mmkn olur diye dnyoruz.”- “AVRUPA’NIN TRKYE’YE DAHA FAZLA HTYACI VAR”
Macaristan Ulusal Meclis Bakan Kver ise TBMM Bakan Kurtulmu’a ev sahiplii dolaysyla teekkr ederek, nc kez lkesini temsilen Trkiye’de bulunduunu belirtti.Trk-Macar Ktr Yl organizasyonunda bulunanlara da teekkr eden Kver, “Macar kltrnden bir blmn tantma imkann buldular. ki lkenin gl hedeflerinin gerekletirilmesine sadece ticari ilikilerde deil kltr gibi alanlarda da deerli almalar yapmaktayz. likilerimiz daha da genilemektedir. Sayn Recep Tayyip Erdoan ve Macaristan Babakan Viktor Orban’a bu sreleri balattklar iin teekkr ediyoruz.” dedi.Turizm, kltr, ticaret, bilim ve inovasyon alannda ilikileri gelitirmek istediklerini anlatan Kver, “AB katlm sreciyle ilgili olarak, Macaristan, AB’ye ye lke devletleri iinde genilemeyi en ok destekleyen lkedir. Trkiye’nin AB yeliine alnmasn desteklemekteyiz. Uzun bir sre oldu maalesef. Sadece Trkiye’nin Avrupa’ya deil Avrupa’nn da Trkiye’ye ihtiyac bulunmaktadr. AB’nin nndeki zorluklara yetersiz cevaplarn dnrsek, Avrupa’nn Trkiye’ye daha fazla ihtiyac olduunu syleyebilirim.” diye konutu.Kver, Trkiye gibi Balkan lkelerinin de AB’ye yeliklerini desteklediklerinin altn izerek, “Egemenliini koruyarak gl ye devletler vastasyla Avrupa’y daha da glendirebiliriz.” deerlendirmesinde bulundu.AB yesi lkelerin parlamentolar dnda en sk ilikileri TBMM’yle gelitirdiklerini anlatan Kver, “Bunun gelecekte de byle devam etmesini diliyoruz. Gelecekte de ikili meclis ilikilerimizin daha da gelitirilmesi iin abalarmz srdreceiz.” ifadelerini kulland.Komudan dikkat eken Trkiye aklamas! ‘Yeni bir aama’ olarak duyurdular”nc kez grmezden gelinemez”Dertleri ilk drt madde deil!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Siteden backlink almak için : https://join.skype.com/invite/KPVoMIIOqxat
montenegro buy car montenegro sale car montenegro rent apartment montenegro sale apartment