Böbreklerin bir numaralı düşmanı! Sofradaki gizli tehlike! Fazlası kalp büyümesi, kalp krizi ve inmeyi tetikliyor
/ Tuzun dikkatli kullanılması gerektiğini dile getiren Üstündağ, “5 gram sofra tuzunun üzeri, özellikle tuz atmayı zorlaştırıcı genetik yapısı olanlarda tuzun vücutta birikmesine neden olur ve suyun atılmasını engeller. Damar duvarlarının kasılmasıyla hipertansiyon ve damar hasarlarına yol açar.” ifadelerini kullandı.”Türkiye’de tuz tüketimi günlük kişi başına 15 gram civarında”/ Prof. Dr. Üstündağ, Türkiye’de günlük tuz tüketiminin ortalamanın üzerinde olduğunu vurguladı.Günde 5 gramdan fazla tuz tüketilmemesi tavsiyesinde bulunan Üstündağ, şunları kaydetti:”Dünya uygarlığını bugüne taşıyan esasen 1,5 gram tuz tüketmek. Böbreğimiz 5 gramına kadarını atabiliyor fakat bunun da üzerinde bir tüketim oluyor. Türkiye’de tuz tüketimi günlük kişi başına 15 gram civarında. Böbreğin kapasitesi 5 gram olmasına rağmen ortalama 15 gram tuz tüketimi oluyor. Tuz uzun yıllar boyunca yiyecekleri koruma ve yaz yiyeceklerini kışa saklama aracı olarak kullanılmış. Artık yiyecekleri çok farklı yollarla da saklayabiliyoruz. Ancak kültürel alışkanlık devam ediyor.