Bu da yeni çıktı: Kafe ve restoranlarda ‘servis ücreti’ dönemi! ‘Yarısı garsona veriliyor…’
/ Uzun süredir yüksek fiyat artışları ile tartışmaların odağında olan restoran, kafe, pastane gibi işletmeler farklı bir ücret talebiyle yeniden gündemde. ‘Servis ücreti’ adıyla alınan bu ücretin, bahşiş bırakılmaması nedeniyle garson bahşişi olarak alındığı ifade ediliyor. Yılın başından itibaren dikkat çeken uygulama yaygınlaşırken yüzde 10 ila 15 seviyesinde talep edilen bu ücretin garsonlara verilip verilmediği ise tam olarak bilinmiyor. Ticaret Bakanlığı, faturada ‘sürpriz’ ücrete izin vermiyor. Talep edilecek her türlü bedelin tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunlu.Yarısı işletme giderine / Servis ücreti en fazla Karaköy’deki restoran ve kafelerde tüketicinin dikkatini çekiyor. Burada bir kafenin yöneticilerinden Harun Sönmez, “Müşteriler bahşiş vermeyi pek tercih etmiyor. Fakat garsonların böyle bir beklentisi oluşuyor, yoksa bahşişin olacağını bildiği farklı semtlerdeki işletmeleri tercih edebiliyor. Bu uygulama geçen yıl sonundan bu yana var. Bir kısmı işletme giderine, yarısı da garsona şeklinde uygulanıyor ama biz zaten kapıya astığımız fiyat listesinde bunu belirttik” dedi.