Sosyal

Casus üssü uzaydan çekildi! ABD donanması ve hava kuvvetlerine büyük şok

 21. yüzyılın başında Irak’ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu’yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump’ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya’daki müttefikleriyle Çin’i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ise dengeleri kökünden değiştirdi. Zorunlu olarak Avrupa’yı uluslararası ajandasının ilk sırasına yerleştiren ABD Kiev yönetimine on milyarlarca dolarlık silah yardımı sağladı ve NATO’daki müttefikleri de Washington yönetimini takip etti.
SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI
Geride kalan yıllarda Güney Asya’daki en ciddi rakibi Çin’le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler’e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya’nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore’nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler’di.




İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Büyük savaş öncesi altınları topladılar! Çin 17 ayda rekor kırdı Dünya 2027’ye kilitlendi
Haberi Görüntüle

KÜBA TEKRAR SAHNEDE
Telegrahp gazetesine yansıyan haberlerde ise Çin’in ABD sınırına yalnızca 100 kilometre mesafede gizli bir casus üssü kurduğu ortaya çıktı. Uzaydan çekilen görüntülerde Küba’da bulunan üssün, dört elektronik dinleme noktasına sahip olduğu görülüyor. Askeri uzmanlara göre, ABD ordusu ve 48 eyaleti rahatça dinleyebilen bu üs özellikle ordu, donanma ve hava kuvvetleri üsleriyle dolu olan Florida ve Teksas gibi bölgelerden son derece hassas bilgileri elde etti.




İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çin, Fujan’ı suya indirdi! Dünya Pasifik’e kilitlendi: Yapılan en güçlü uçak gemisi
Haberi Görüntüle

AYNI ÜSSÜ SOVYETLER DE KULLANDI
Küba’da Bejucal’deki askeri üs, 1962 Küba füze krizi sırasında Sovyet nükleer silahlarına ev sahipliği yapmasıyla ünlü bir üs. Askeri uzmanlar ayrıca Çin’in bu üssü kullanmak için çok kötü durumda olan Küba ekonomisine destek sağladığını da ifade ediyor. Çin ayrıca dünyada kalan son birkaç komünist rejimi de bu yolla ayakta tutmak istiyor. Öte yandan Rusya’ya ait nükleer başlıklı denizaltı olan Amiral Gorshkov’da şu anda Amerika’nın güneyinde bulunuyor ancak denizaltının herhangi bir şey taşımadığı belirtiliyor. Halihazırda, geçtiğimiz günlerde Küba’nın başkenti Havana’da siviller bile denizaltıyı gezme fırsatı bulmuştu.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Savaşın tarihi ve yeri belli oldu! Almanların gizli belgesi sızdı, Avrupa’nın kıyameti
Haberi Görüntüle




İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İngiliz savunma sitesi KAAN’ı yazdı: No F-35 no problem!
Haberi Görüntüle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir