Ceviz, badem gibi kuruyemişler hafızayı güçlendiriyor
4 BEYİN İÇİN NELERİ TÜKETMELİYİZ? Hangi tarzda beslenirsek beyne ve kuvvetli hafızaya daha çok katkı sağlayabileceğimize değinen Prof. Dr. Gül, “Beyin için sağlıklı beslenmek önemlidir. Bütün tahıllar, meyveler ve sebzeler, protein kaynakları (özellikle balık, tavuk, yumurta, baklagiller), sağlıklı yağlar (zeytinyağı, avokado) ve süt ürünleri içeren dengeli bir diyet, beyin fonksiyonlarını destekleyebilir. Antioksidan içeriği yüksek besinler (örneğin yaban mersini, böğürtlen gibi meyveler) de beyin sağlığını olumlu yönde etkiler” şeklinde konuştu. 5 AŞIRI YAĞLI VE TUZLU BESİNLER BEYİN SAĞLIĞINI RİSKE ATIYOR Aşırı yağlı ve tuzlu beslenmenin beyne olumsuz etkilerinin olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Gül, “Aşırı yağlı ve tuzlu besinlerin (patates kızartması, cips, işlenmiş şarküteri et ürünleri gibi) aşırı tüketimi, kardiyovasküler sağlığı olumsuz etkileyebilir ve dolayısıyla beyin sağlığına zarar verebilir. Yüksek tuz alımı kan basıncını artırabilir, bu da beyin damarları üzerinde basınca ve olumsuz etkilere sebep olur. Aşırı yağlı besinler ise damar tıkanıklığına yol açarak kan akışını engelleyebilir, bu durum beyne yeterli oksijen ve besin ulaşımını kısıtlayabilir” dedi. 6 KİTAP OKUMAK BEYİN FONKSİYONLARINI DESTEKLEYEBİLİR Hafızayı kuvvetlendirmek için yapılabilecekler hakkında önerilerde de bulunan Prof. Dr. Gül, “Hafızayı güçlendirmek için düzenli şekilde zihinsel egzersizler yapmak önemlidir. Kitap okuma, bulmaca çözme, öğrenmeye dayalı oyunlar oynamak gibi aktiviteler beyin fonksiyonlarını destekleyebilir. Ayrıca, yeterli uyku almak, stresten kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak da hafıza üzerinde olumlu etkiler yapabilir” ifadelerini kullandı.