Sosyal

Darbeleri unutmayacağız, unutturmayacağız tekrarlanmaması için

“1 Eylül’den itibaren kira davalarında Arabuluculuğu başlatmasaydık çok daha büyük sorunlarla karşılaşacaktık. Hatırlayalım, arabuluculuk başlamadan önce kiracı-kiralayan kavgaları hat safhaya çıkmıştı. 1 Eylül de başlattık, tarafları masaya oturttuk, yüzde 55’i anlaşmayla sonuçlandı. Yaklaşık 120 bin kişi adliyeye gitmekten kurtuldu. Arabuluculuk dostane bir çözüm yöntemi. O nedenle arabuluculuğun kapsamını genişleten bazı düzenlemeler var teklifin içinde.

“SOSYAL MEDYADAN HAKARET SUÇU YARGI ÜZERİNDE BÜYÜK YÜK”

Hakaretle ilgili, özellikle sesli, yazılı, görsel, medya ve sosyal medya vasıtasıyla hakaret suçları bizim yargıda çok büyük bir dosya sayısı var bu konuda. Özellikle sosyal medyada. Burada uzlaştırmaya tabi olmasını artık bu telifte terk ediyoruz.”

“Arabuluculukta 5 milyon 838 bin, yani geçtiğimiz 10 yılda arabulucunun önüne gelen dosyadan 3 milyon 874 bini anlaşma ile sonuçlandı. 2018’den itibaren de zorunlu arabulucuya geçtik, ticari davalarda, iş hukukundan kaynaklı davalarda, tüketici davalarında 108’den itibaren peyderpey geçmişti. Zorunlu arabuluculukta başarı oranı yüzde 45 civarında. İhtiyarı arabuluculukta başarı ise yüzde 99 civarında başarı var. 1 Eylül’den itibaren de komşuluk hukukundan doğan, kira davalarında, ortaklığın giderilmesinden kaynaklı davalarda da zorunlu arabuluculuğu başlattık.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir