Eczacılardan eczane isimli alışveriş siteleri ve sahte ürünlere karşı uyarı
“Sahte ürünler yan etkilere yol açabiliyor”
Ürün Takip Sistemi ve İlaç Takip Sistemi’nin dünyada örnek bir sistem olduğunun, tüm kozmetiklerin bu sistem üzerinden takip edilmesinin önem taşıdığının altını çizen Abbasoğlu, sahte ürünlerin sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini, farklı yan etkilerin ortaya çıkabildiğini söyledi.
Özellikle gıda takviyelerinin bir uzmana danışmadan kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Abbasoğlu, “Örneğin, kalp hastalığı olan ve kan sulandırıcı kullanan birinin, kan sulandırıcı özelliğini artırdığı için kesinlikle Omega 3 takviyesi almaması gerekiyor. Fakat tavsiyeyle internetten bu ürünler alınabiliyor. Bu tarz ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktora, eczacıya danışılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Abbasoğlu, son kullanma tarihi geçmiş, bu nedenle etkisi azalmış, yan etkileri ortaya çıkmış ürünlerle de sıklıkla karşılaştıklarını belirterek, “Sahte ürünlerin içeriğindeki maddeler bilinmiyor, gerçekten kutunun üzerinde yazdığı gibi olup olmadığını da bilmiyoruz. Kutunun üzerinde yazan içerik, gerçekten o güneş kreminde, kullanılan tablette var mı bu büyük bir soru işareti. Tespit etmenin tek yolu da analize göndermek, çoğu analizde de üründe sağlığı tehdit eden çok ciddi sorunlar olduğu görülüyor.” dedi.
“Farklı platformlarda satılan hiçbir sağlık ürününe güvenmeyin”
Sağlık Bakanlığının da sahte sağlık ürünleriyle ciddi şekilde mücadele ettiğine dikkati çeken Abbasoğlu, Ankara Eczası Odası olarak yaklaşık 4 yıl önce “Farma Dedektif” projesini hayata geçirdiklerini, karekodlu ilaçların taranıp, sahte olanların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna bildirildiğini aktardı.
Abbasoğlu, “Burada en büyük iş halkımıza düşüyor. Sağlık ürünlerini ‘ucuz’ olduğu için internetten almak yerine en doğru olanı, güvenli şekilde eczanelerden satın almak. Bunun dışında farklı platformlarda satılan hiçbir sağlık ürününe güvenmesinler.” uyarısında bulundu.