Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı
“Süt ürünleri ve mevsim sebze-meyvelerine ağırlık verilmeli”/ Doğrudan ve dozunda süt tüketiminin kolorektal kanser riskini azaltabileceği yönünde çalışmalarında ortaya konulduğuna dikkat çeken Çelik, aşırı inek sütü tüketiminin ise çocuklarda iştahsızlık, anemi ve kabızlık gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Çelik, süt ve süt ürünlerinin kemik sağlığına olan faydalarına da vurgu yaptı. “Süt ve süt ürünleri, yüksek biyoyararlanıma sahip kalsiyum kaynaklarıdır. Çocukluk ve ergenlik döneminde kemik gelişimine katkı sağlar ve Yetişkinlik döneminde, yapılan doğru fizik hareketlilikle birlikte kemik kaybını azaltmaya yardımcı olabilir ” dedi. Ayrıca, süt ve ürünlerinin sadece kalsiyum değil, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi minerallerin de önemli bir kaynağı olduğunu belirtti./ Prof. Dr. Fatma Çelik, sütün faydalarının bilimsel olarak kanıtlandığını ancak aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini vurguladı. “Her madde zehirdir. Zehir olanla olmayanı ayırt eden şey dozdur” diyen Çelik, ülkemizde yapılan araştırmaların, özellikle genç kız ve kadınların yeterli miktarda süt ve süt ürünleri tüketmediklerini gösterdiğine dikkat çekti.