Sosyal

Göç halindeki kuşların V şeklinde uçmasının nedeni bakın neymiş…

Göç halindeki kuşların V şeklinde uçmasının nedeni oldukça ilginç bir davranış biçimidir.

Göç eden kuşları gören çoğu kişi v şeklinde uçtuklarını fark etmiş olsalar bile nedeni hakkında herhangi bir fikir sahibi değillerdir. Adeta programlanmış gibi V şeklini almalarının nedeni bakın neymiş…Bu formasyonun temel nedeni, kuşların göç sırasında enerji tasarrufu yapmak ve yolculuklarını daha verimli hale getirmektir.
V şeklinde uçan kuş sürüsü, önde uçan kuşun kanatlarının oluşturduğu hava akımından yararlanarak direnci azaltır. Bu sayede sürüdeki diğer kuşlar, önde uçan kuşun oluşturduğu hava akımından faydalanarak enerji tasarrufu yaparlar
V şeklinde uçuyorlar çünkü…Kuşların V şeklinde uçması çoğu kişinin dikkatini çeken ama nedeni bilinmeyenler arasında yer alır. Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada isse bunun nedeni ortaya çıkmıştır.Araştırmaya göre “V” şeklinde uçan kuşlar “V” şeklinde uçan kuşlar, aerodinamik açıdan en uygun şekilde uçuyor. Yani uçuş esnasındaki kanat hareketleri, sürüdeki en yakın kuşun hareketine göre ayarlanıyor ve hava akımı verimli bir şekilde kullanılıyor.Bu uçuş şekli sayesinde öndeki kuşun biraz yanında ve arkasında uçarak onun oluşturduğu yukarı yönlü hava akımından faydalanıyor. Bu şekilde uçtuklarında kanat hareketleri birbiriyle uyumlu olurken birbirlerinin arkasında uçtuklarında aynı uyum ve aerodinamik görülemiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir