Google ve Meta’yı dize getirip yasayı çıkarmıştı! Avustralya Komisyon Başkanı SABAH’a konuştu: Microsoft CEO’su hemen aradı ve…

0

Sürecin, Avustralya hükümetinin Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu’na (ACCC) soruşturma yapması talimatını vermesiyle başladığını aktaran Sims, yasanının oluşturulma sürecinde rekabet yasasının baz alındığını belirtti. Yasanın, büyük bir güce sahip internet devlerinin, dijital yayıncılara karşı olan haksız üstünlüğünün kırma amacı taşıdığı belirten Sims, bu düzenlemeyle birlikte devreye giren arabuluculuk tehdidinin ayrıntılarını paylaştı.

“ARABULUCUK GÜCÜ EN BÜYÜK KOZUMUZ OLDU”

Sims, “Yasanın telif hakkıyla alakası yok. Oraya bilerek girmedik çünkü neyin telif hakkı olup neyin olmadığı konusunda sonsuz bir hukuki tartışma olmasını istemiyorduk. Telif hakkı devreye girince birinin telif hakkı için uygun ödemenin ne olduğunu belirlemesi gerekir. Bu yasayla birlikte tek yapmak istediğimiz, anlaşmaların yapılabilmesi için pazarlık gücünü eşitlemekti. Birisini arabulucuya götürebileceğinizi bilmek, pazarlık gücünü eşitleyen şeydir.” ifadelerini kullandı.

“6 AY İÇİNDE GOOGLE HERKES ANLAŞTI!”

Google ve Meta’nın, dijital yayıncılarla adil bir anlaşma sağlamaması halinde zorunlu arabuluculuğun devreye girdiğini aktaran Sims, internet devlerinin bu zorunluluktan kaçmak için birbiri ardına anlaşmalara imza attığını belirtti.

YILDA 250 MİLYON DOLAR ÖDENİYOR

Yasa çıkmasının ardından ilk 6 ay içinde Google ve Meta’nın Avustralya medyasının yaklaşık yüzde 85’iyle anlaşma yaptığını söyleyen Sims, bir 6 ay sonra ise Google’ın hemen hemen herkesle büyük kapsamlı anlaşmalar gerçekleştirdiği söyledi. Medya şirketlerinin tamamının yapılan anlaşmalardan mutlu olduğunu belirten Sims, Google ve Facebook’un Avustralya’ya yılda 250 milyon dolara yakın para ödediğini belirtti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.