Göz sağlığını korumak için bu yiyecekleri tüketin
Göz sağlığını korumak teknolojiyle birlikte daha da önemli kazandı. Çünkü göz sağlığını en çok etkileyen faktörlerin başında bilgisayar, tablet gibi yakın dijital ekranlar geliyor. Göz Hastalıkları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın, göz sağlığını korurken dikkat edilmesi gerekenleri SABAH’a anlattı. EKRAN BAŞINDA GEÇİRİLEN SÜREYE DİKKAT
Ekran karşısında geçirilen süre arttıkça sağlık problemlerinin ortaya çıktığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Yalçın, “Göz sağlığını en fazla etkileyen faktörlerin başında bilgisayar, tablet gibi yakın dijital ekranlar geliyor. Ekran karşısında geçirilen süre arttıkça da sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Gözde alerji, kuruluk, kirpik dibi iltihabı gibi durumlara neden olabileceği gibi gözde kaymalara ve kas zayıflıklarına yol açabilir. Küçük yaşlarda ise kırma kusurlarının oluşumuna veya hızlı ilerlemesine neden olabilir. Güneş ışığına uzun süre maruz kalmak da gözde kuruluk, pterjium denilen etlerin gözün önüne doğru ilerlemesi, alerji, katarakt ve görme noktasında problemlere neden olabilir. Havuzlarda yoğun bir şekilde kullanılan klor alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Gözümüzü kuvvetlice ovalamak gözümüzün en ön kısmında bulunan şeffaf kornea dokusunun bozulmasına dikleşmesine ve bunun sonucu olarak görme kayıplarına neden olabilir. Kontakt lenslerin uygun hijyenik koşullarda kullanılmaması kornea dokusunda apselere ve görme kayıplarına neden olabilir.” Açıklamasında bulundu.
MAVİ EKRANDA 20-5-220 KURALI
Mavi ekranların kullanımlarında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Yalçın, bu noktada her yaş gruplarına göre bilgisayar, telefon gibi cihazlar karşısında geçirilen sürenin değişkenlik göstermesi gerektiğini vurguladı. Yalçın, “4 yaşına kadar ekran kullanımı yasak olmalı. 5 yaşına kadar yarım saat, 5-7 yaş arası 45 dakika, 7-9 yaş bir saat, 9-18 yaş iki saat kullanılabilir. Bilgisayar başında 20-5-20 kuralı geçerlidir. 20 dakika çalıştıktan sonra 5 dakika ara vererek dinlenmek sonra tekrar 20 dakika ekrana bakmak önemli.” dedi. PEYNİR, BADEM, BROKOLİ…
Yediğimiz besinlerin göz sağlığına iyileştirmede etkili olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Yalçın, “Özellikle A ve B2 vitaminlerini içeren besinler göz sağlığımızı korur ve gözümüzü kuvvetlendirir: Peynir, badem, kırmızı et, yağlı balıklar, yumurta (haşlanmış), mantar, susam, yeşil yapraklı sebzeler, balkabağı, brokoli, havuç, ıspanak, kara lahana, karahindiba yeşillikleri, kırmızı biber, lahana, maydanoz, pazı, brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek olması hasarı en aza indirecektir.” İfadelerini kullandı.