Hayvancılık için 3 ana hedef var – Son Haberler
Meltem Güneş – Türkiye’nin et ve süt üretim kapasitesini artırmak ve kaliteli damızlık düveler yetiştirmek amacıyla ESK ve TİGEM’in işbirliğinde 3 yıl içerisinde 70 bin baş damızlık hayvan ve yıllık 15 bin baş besilik kapasitesi oluşturulması hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı stratejik öneme sahip kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın kaliteli ve yeterli üretiminin sağlanması amacıyla, suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistem için 2024’te Hayvancılık Yol Haritası’nı devreye aldı. Bakanlığa bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) de Hayvancılık Yol Haritası kapsamında kırmızı et üretiminin artırılması, fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla Damızlık Düve Temini ve Büyükbaş Hayvan Kesimi İşbirliği’ni başlattı. TİGEM damızlık merkezi olacak “Yerli üreticiyi güçlendirmek” parolasıyla iki kurumun işbirliğinde TİGEM işletmelerinde nitelikli damızlık ve besilik hayvan varlığını artırmak için hayvan rezervi oluşturulmaya da başlandı. Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar’daki merkezler belli bir doluluk seviyesine ulaşırken, burada bulunan hayvanlardan doğan buzağılar aile işletmelerine uygun maliyetle verilecek. Gerektiğinde TİGEM vasıtasıyla da piyasa regüle edilecek. Projelerle üreticilere uygun maliyetle sürdürülebilir şekilde hayvan temini sağlanması, tüketicilerin uygun fiyatlarla kırmızı ete ulaşması ve Türkiye’nin ithalatının sona erdirilmesi amaçlanıyor. Tarımın geleceği masaya yatırılıyorEn son 2019’da gerçekleştirilen Tarım Orman Şûrası, 30-31 Ocak’ta Ankara’da toplanacak. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açılışını yapacağı şûrada tarım ve ormancılık alanında, gelecek 10 yıllarda sektörü nelerin beklediğinin tartışılması ve bu anlamda yeni stratejiler geliştirilmesi amaçlanıyor. Şûra kapsamında; bakanlık temsilcileri, akademisyenler, sektör temsilcileri ve basın mensuplarının yer alacağı 16 çalışma grubu eş zamanlı olarak toplantılar yapacak. Çalışma gruplarında bitkisel, hayvansal üretim, biyoçeşitlilik, sürdürülebilir ormancılık, gıda güvenliği, israfla mücadele, kırsal kalkınma ve istihdam, su yönetimi, tarımda dijitalleşme, destekler gibi konular masaya yatırılacak. Tohumdan sofraya tüm zincirde etkin bir izlenebilirlik sağlanması ve denetim sisteminin etkinliğinin arttırılması, kadın ve gençlerde girişimciliğin desteklenmesi, orman yangınlarına müdahalede yüksek teknoloji ve yapay zekâ uygulamalarının kullanılması, gıda kayıp ve israfının önlenmesine yönelik ulusal politikaların geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin artırılması gibi konulara kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirlenecek. Şûra sürecinde alınan kararlar sonuç bildirgesi olarak kamuoyu ile paylaşılacak.