Sosyal

Husilerin Babu’l Mendeb Boaz’ndaki hareketlilii Dou ile Bat arasndaki ticaret hattn tehlikeye sokuyor



Kzldeniz’de Yemen’in gneybatsnda yer alan Babu’l Mendeb Boaz, srail-Filistin atma hattna dahil olmasyla yaklak bir aydr uluslararas basnn gndeminde.
nde gelen denizyolu tamacl irketleri, gemilerinin Kzldeniz’de Husilerin saldrlarna hedef olmas endiesiyle seferlerini askya ald.
Yemen’deki Husiler, 19 Kasm’da yaptklar aklamada, Kzldeniz’de srailli i adamna ait “Galaxy Leader” isimli kargo gemisine el koyarak Yemen kylarna gtrdklerini duyurdu.
Husiler, bu olayn ardndan, “Filistin’le dayanma amacyla, srail bandral ya da srail limanlarna giden gemileri hedef alacaklar” tehdidinde bulunarak, tm lkelere bu gemilerin mrettebat olarak alan vatandalarn geri ekmeleri ars yapt.
Husilerin “srail’le balantl” gemilere ynelik devam eden saldrlar, deniz tamacl yapan irketlerin Kzldeniz’deki seferlerini askya almasna yol at.
Dnyann en byk konteyner irketi Mediterranean Shipping Company (MSC), Danimarka merkezli deniz nakliye irketlerinden Maersk, Alman tamaclk irketi Hapag-Lloyd ve Fransz gemicilik irketi CMA CGM, gvenlik durumunun ktlemesinin ardndan Kzldeniz’de tm seferlerini askya aldn aklad.
Art arda gelen bu aklamalarn ardndan, dier tamaclk irketlerinin de Babu’l Mendeb Boaz’ndaki seferlerini askya almas ihtimaline ilikin kresel endieler artyor. Bu durum, Dou ile Bat arasndaki kresel tedarik zincirlerinde dalgalanma ve enflasyonun yeniden artmas anlamna geliyor.
– BABU’L MENDEB BOAZI’NIN ULUSLARARASI TAIMACILIKTAK STRATEJK NEMArap Yarmadas ile Afrika arasnda yer alan Babu’l Mendeb Boaz, Kzldeniz’i Aden Krfezi ve Hint Okyanusu’na balyor.
Kzldeniz’in giriinde yer alan Perim Adas’yla iki kanada ayrlan yaklak 32 kilometre uzunluundaki boazn bat kanalnn genilii 26, dou kanalnn geniliinin ise 3 kilometre olduu belirtiliyor.
Msr’n kuzeyinde Svey Kanal’nn ina edilmesiyle birlikte, Akdeniz ile Dou Asya arasndaki balantnn bir parasn oluturan Babu’l Mendeb Boaz, stratejik ve ekonomik nem kazand.
Dnya Ticaret rgtnn verilerine gre Babu’l Mendeb Boaz, dier alternatif gzergahlara gre deniz seferlerini ortalama 14 gn ksaltyor.
Boazdan geilerin iptal edilmesi; Asya ya da Basra Krfezi blgesinden gelen tanker ve yk gemilerinin Svey Kanal’na ulamasnn engellenmesi, dolaysyla rotalarn mit Burnu zerinden Afrika’nn gney ucuna ynlendirmesi anlamna geliyor.
Uluslararas Enerji Ajans’na gre, deniz yoluyla gnlk tanan petroln yaklak yzde 10’u Babu’l Mendeb Boaz’ndan geiyor. Gemilerin Babu’l Mendeb’i kullanmamasnn ham petrol ve petrol trevleri arz enerji piyasasnda dalgalanma ve kaosa yol amasndan endie duyuluyor.
Kresel gemi trafiini takip eden “Vessel Tracking”e gre, Babu’l Mendeb Boaz’ndan yllk ortalama 22 bin deniz arac geiyor. Bu da boazdan gnde yaklak 60 deniz aracnn getii anlamna geliyor.
Gvenlik ve askeri adan jeopolitik neme sahip boaz, 1973 Arap–srail Sava srasnda Msr tarafndan srail geilerine kapatlmt.
– HUSLERN, BABU’L MENDEB BOAZI’NDAK HAREKETLL
Babu’l Mendeb Boaz’nda son dnemde kronolojik olarak u hareketler gzlemlendi:19 Kasm: srail basnnda Husilerin Kzldeniz’in gneyinde ngiltere’ye ait ve Japonya tarafndan iletilen bir kargo gemisine el koyduu haberleri yer ald.3 Aralk: Husiler, Babu’l Mendeb Boaz’nda “Unity Explorer” ve “Number Nine” adl iki srail gemisinin birinin insansz hava arac (HA), dierinin deniz fzesiyle hedef alndn aklad. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlnn (CENTCOM) X sosyal medya platformundan yaplan aklamada, Kzldeniz’in gneyindeki uluslararas kara sularda 3 ticari gemiye 4 saldr dzenlendii belirtildi.9 Aralk: Husiler, srail’e giden btn gemileri hedef alacaklarn belirterek tm uluslararas nakliye irketlerini srail limanlaryla i yapmamalar konusunda uyard.12 Aralk: Husilerin Askeri Szcs Yahya Seri, petrol tayan ve srail’e giden bir Norve gemisinin deniz fzesiyle vurulduunu aklad.15 Aralk: Husiler, “dur” ihtarn dikkate almayan srail’e giden iki konteyner gemisini hedef aldklarn duyurdu.15 Aralk: Danimarka merkezli, dnyann en byk ikinci konteyner deniz nakliye irketlerinden Maersk, Yemen’deki ran destekli Husilerin Kzldeniz’de srail balantl gemileri hedef almas zerine buradan yaplan tm seferlerini askya ald.16 Aralk: CENTCOM, Kzldeniz’de Yemen’de Husilerin kontrolndeki blgelerden frlatlan 14 HA’y vurarak drdn bildirdi.16 Aralk: Dnyann en byk konteyner irketi Mediterranean Shipping Company (MSC) ile nc byk Alman tamaclk irketi Hapag-Lloyd ve Fransz gemicilik irketi CMA CGM, seferlerini askya aldklarn aklad.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir