İsrail toplu imha dahil savaş suçu işledi
“TAHLİYE GÜZERGAHLARI VE GÜVENLİ OLARAK BELİRLENEN ALANLAR İSRAİL ASKERLERİNCE SÜREKLİ OLARAK SALDIRIYA UĞRADI”
İsrail’in, Gazze’nin kuzeyi ve diğer bölgelerindeki insanlar için yüzlerce kez “tahliye talebinde bulunduğu” hatırlatılan raporda, güvenli tahliye için yeterli süre sağlanmadığı tespit edildi.
Raporda, “Tahliye güzergahları ve güvenli olarak belirlenen alanlar İsrail askerleri tarafından sürekli olarak saldırıya uğradı. Komisyon, tüm bunların zorla nakil anlamına geldiğini belirledi.” ifadeleri kullanıldı
İsrail’in sivil halka karşı toplu cezalandırma anlamına gelen “topyekun kuşatma” uyguladığı tespit edilen raporda, İsrailli yetkililerin ablukayı silah haline getirdiği, su, yiyecek, elektrik, yakıt ve insani yardımın kesilmesi dahil yaşamsal ihtiyaçların sağlanmasını stratejik ve siyasi kazanımlar için kullandığı belirtildi.
Raporda, İsrail hükümetine derhal ateşkes uygulaması, Gazze ablukasını kaldırması, insani yardımların ulaştırılmasını sağlaması, sivilleri ve sivil altyapıyı hedef almayı durdurması çağrısı yapıldı.
İsrail’in, Uluslararası Adalet Divanının 26 Ocak, 28 Mart ve 24 Mayıs’ta aldığı geçici tedbir kararlarında belirtilen yasal yükümlülüklerine tam olarak uymaya ve özellikle Komisyon üyelerinin Gazze’ye erişimine izin vermeye davet edildiği raporda, Filistin hükümeti ve Gazze’deki fiili yetkililere, İsrail’e yönelik tüm saldırıları durdurma ve tüm rehineleri koşulsuz olarak serbest bırakmaları çağrısı yapıldı.
Raporda, İsrail’de işlenen savaş suçlarından Filistinli silahlı grupların sorumlu olduğu tespit edildi.
Raporda görüşlerine yer verilen BM işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçları araştıran Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Navanethem Pillay, suç işleyen herkesin sorumlu tutulmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Pillay, “Her iki tarafın saldırganlığı ve intikam duygusu dahil tekrar eden şiddet döngülerini durdurmanın tek yolu uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlı kalmayı sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.
Komisyonun raporu, 19 Haziran’da BM İnsan Hakları Konseyinin 56. Oturumunda sunulacak.