Kandil namazı camide saat kaçta kılınır? Kandil namazı nasıl kılınır, tesbih namazı yatsıdan sonra kılınır mı?
KAYNAKCnnturk.comRegaip Kandili namazı saati… Özel günlerde birçok Müslüman akşam namazı ve yatsı namazı arasında tesbih namazı kılabiliyor. Diyanet’in açıklamalarına göre; Kandil günlerinde özel bir namaz bulunmuyor. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun resmi sayfasında şu ifadeler yer alır: bugün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’ân-ı Kerîm okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nâfile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler. İşte Tesbih namazına dair bilgiler…
Kandil namazı var mı? ‘Kandil gecelerine ait bir namaz var mı?’ sorusuna Diyanet tarafından şu yanıt verildi: Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiş (Buhârî, Savm, 6 [1901]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 175 [760]; Beyhakî, Ma‘rifetü’s-sünen ve’l-âsâr, 4/420 [6676]), kendisi de bizzat değerlendirmiştir (Tirmizî, Savm, 39 [739]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salavât, 191 [1389]; bk. Nevevî, el-Mecmû’, 5/42-43). Ancak bugün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’ân-ı Kerîm okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nâfile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.
Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın on beşinci gecesi (yani berat gecesi) olduğunda o gece ibadet ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar şöyle buyurur: ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen’…” (İbn Mâce, İkâmetü’s-salavât, 191 [1388]; bk. Tirmizî, Savm, 39 [739]) buyurmuştur.Bu kandillerde genel olarak camilerde cemaatle akşam namazı ve yatsı namazı kılınır. Ayrıca bu gün ve gecelere özel tesbih namazı kılınmaktadır.Kandil namazı camiide saat kaçta kılınır? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre; Kandiller ve diğer dini geceler akşam ezanı ile başlayacağı için, akşam namazıyla birlikte ibadet edilmeye başlanabilir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın net bir hükmü olmasa da bu ibadetler yatsı namazı ile de sürdürülebilir.Dolayısıyla bu ibadet saatleri illere göre şu şekilde değişkenlik gösterebilir;Ankara’da Akşam Namazı 17.42/ Yatsı Namazı 19.06
İstanbul’da Akşam Namazı 17.54/ Yatsı Namazı 19.20
İzmir’de Akşam Namazı 18.09/ Yatsı Namazı 19.31
Adana’da Akşam Namazı 17.40/ Yatsı Namazı 19.01
Bursa’da Akşam Namazı 17.56/ Yatsı Namazı 19.21
Hz. Muhammed S.A.V’in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, bugün kılınabilecek namazlar arasında yer alıyor. Bu gecede tesbih namazının kılınması, alimler tarafından yapılan bir öneri olarak yer alıyor.Tesbih namazı nasıl kılınır?Tesbih namazı kılınışı:- İlk olarak niyet edilir “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya”,- “Allahu Ekber” diyerek İftitah tekbiri alınır,- Eller bağlanır ve namaza başlanır (Erkekler; göbek altında sağ eli sol elin üzerine bağlarlar. Bayanlar; göğüs üzerinde sağ eli sol elin üzerine koyarlar),- Sübhaneke okunur,- Sübhaneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir.- Sonra euzübesmele çekilir, Fatiha Suresi ve Namaz Suresi okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir,- Bu tesbih, rükuya varınca 10 kere, rükudan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Her rekatta 75 tesbih yapılmış olur,- İkinci rekata kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fatiha suresi ve namaz suresi okunup 10 kere tesbih getirilir.- İkinci rekat sonrası oturuşta Ettahiyyatü, Allahümme Salli ve Allahümme Barik okunur, sonra 3. rekata kalkılır,- Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır,- Son oturuşta Ettahiyyâtü, Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena Atina ve Rabbena Firli okunur,- “Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah” diye selam verilerek ve toplam üç yüz tesbih yapılmış olarak tesbhi namazı tamamlanır.Bu mübarek kandil günlerini ibadetle geçirmek için namaz kılmak isteyenler, vakit namazlarının ve tesbih namazının yanı sıra; teheccüd namazı, şükür namazı, hacet namazı ve kaza namazı kılabilirler.