Sosyal

Katalonya yerel seçimlerinde ayrılıkçı partiler yenilgiye uğradı

İspanya’da şu anda Senato’da görüşülen af yasa tasarısının kabul edilip yürürlüğe girmesinden önce İspanya’ya giriş yapması halinde tutuklanacağına kesin gözüyle bakılan Puigdemont’un mayıs sonuna kadar Fransa’da kalmaya devam etmesi beklenirken, milletvekili mazbatasını nasıl alacağı merak ediliyor.

Yaklaşık 7 yıldır İspanya dışında yaşayan Puigdemont, seçimlerden önce, Katalonya özerk hükümet başkanı olmaması halinde siyaseti bırakacağını açıklamıştı.

Yasa gereği Katalonya Özerk Parlamentosu’nda yeni yasama döneminin 7 Haziran’a kadar başlaması ve meclis başkanı ile meclis divanı seçimlerinin yapılması gerekirken, sonraki süreçte özerk hükümet başkanlığı için görev verilecek kişinin (büyük olasılık PSC lideri Salvador İlla) güvenoyu alamaması halinde ekim ayında tekrardan seçime gidilmesi öngörülüyor.

Bu arada siyasi partiler arasındaki müzakerelerde en hassas konu Junts ve ERC’nin aynı zamanda İspanya’da iki sol görüşlü siyasi partinin (Sosyalist İşçi Partisi ve Sumar) koalisyonundan oluşan merkezi hükümete dışarıdan destek vermesi olarak öne çıkıyor.

Junts veya ERC’den herhangi biri merkezi hükümete desteğini çeker, 2025’te bütçe meclisten geçmezse İspanya’da da yeni bir genel seçim riski bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir