Kimyasallar balıkların cinsiyetini değiştirdi – Haberler Milliyet

0

Bilim insanları, metamfetamine bağımlı olan kahverengi alabalıklardan, depresyon ilaçları nedeniyle yırtıcılardan korkmayan Avrupa levreğine kadar, pek çok canlı türünün modern ilaç kimyasalları ve yasadışı uyuşturucu kirliliği nedeniyle tehlike altında olduğunu açıkladı. Uzmanlar, ilaç maruziyetinin bazı hayvanların davranışlarında ve anatomisinde değişikliklere neden olduğunu söyledi.

CAZİBESİNİ KAYBETTİ
Kanalizasyon yollarında antidepresan ilaçlara maruz kalan dişi sığırcıkların, potansiyel eşler için cazibesini kaybettiği, ilacın etkisiyle daha saldırgan davranan erkek kuşların da dişileri cezbetmek için daha az öttüğü belirtildi. Doğum kontrol hapının ise bazı balık popülasyonlarında cinsiyet değişimine neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, erkek balıkların dişi organlarına sahip olabildiğini ifade etti. Öte yandan dünya çapında 1.052 lokasyondaki nehirlerde 61 farklı uyuşturucunun ölçüldüğü bir araştırma, önemli sayıda ilacın güvenli seviyelerin üzerinde olan en az bir uyuşturucunun izine sahip olduğunu ortaya çıkardı.
‘İLAÇ ATIKLARI DOĞAYA KARIŞIYOR’
Araştırmacılar, ilaç endüstrisinin ilaçları acilen daha çevreci hale getirmesi gerektiğini söyledi. Makalenin yazarlarından biri olan İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’nde yardımcı doçent Michael Bertram “Bu kimyasallar çevreye hem ilaç üretimi hem tüketimi sırasında dağılıyor. Bir insan bir hap aldığında, bu ilacın tamamı vücudumuzda parçalanmaz ve bu nedenle atık dışkımız yoluyla doğrudan çevreye salınır” dedi. Bertram, kafeinin, kaygı giderici ilaçların ve antidepresanların yanı sıra kokain ve metamfetamin gibi uyuşturucuların da ekosistemlere girdiğini söyledi.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Lens hatası yüzünden 2 günde gözünü kaybetti! ‘Bana bir şey olmaz diyenlere cevap’
Haberi Görüntüle

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.