Liseler için tercih maratonu başladı: LGS’de 352 şampiyon… Adım adım tercih klavuzu – En Son Haberler

AYSE BOZAN YILMAZ- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavın sonuçlarını dün açıkladı. 2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlandı. Buna göre LGS kapsamında tercih süreci dün başladı, 17 Temmuz’da sona erecek.
Bu yıl 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin, 1 milyon 38 bin 544’ü LGS’ye başvurdu. Bu öğrencilerin de 992 bin 906’sı yani yüzde 95,61’i sınava katıldı. Sınav sonuçlarına göre 352 öğrenci, tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
LGS yerleştirme kılavuzuna göre bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye merkezi sınav puanıyla öğrenci alınacak. Bu okulların kontenjanı da 203 bin 638 öğrenci olarak belirlendi. Bu kapsamda öğrencilerin yüzde 83,85’i yerel, yüzde 16,15’i ise merkezi yerleştirme sınav puanıyla kayıt yaptırabilecek.

TERCİH SİSTEMİ KARIŞIK
LGS, tercih sistemi biraz karışık. O nedenle öğrencilerin ve ailelerin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Kılavuza göre LGS tercihleri adım adım şöyle gerçekleşecek:
*Sınavla öğrenci alan okulları tercih edecek öğrenciler dahil, tüm öğrencilerin öncelikle yerel yerleştirmeyle alan okullar arasından tercih yapmaları şart. Aksi takdirde, merkezi sınavla öğrenci alan okulların tercih ekranı açılmayacak.
*Öğrenciler, merkezi sınav puanıyla, yerel yerleştirmeyle ve pansiyonlu okullar olmak üzere devlet okulları arasından üç grupta tercih yapabilecek. Sınava girmeyenlerin ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki gruptan tercih hakkı var.
*Öğrencilere öncelikle yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edilebilecek. Tercihlerde, Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu, Anadolu imam hatip liseleri arasından aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Örneğin 5 tercih birden Anadolu lisesi olamayacak.
*Öğrenciler, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecek.
*Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini gerçekleştiren öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar tercih ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.
*Yerel yerleştirme tercih ekranındaki “yeşil” renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; “mavi” renk komşu kayıt alanındaki okulları; “kırmızı” renk ise il içi ve dışındaki diğer kayıt alanları gösteriyor. Öğrenci yeşil renkte yer alan okulları tercih ettiğinde öncelikli olacak.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İstanbul kendi rekoruna uçuyor!
Haberi Görüntüle

PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE BAKILACAK
*Merkezi sınav puanıyla öğrencilerin 10 tercih hakkı var. Öğrenciler fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına, puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek.
*Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne; eşitlik bozulmazsa sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
*Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler tercihte bulunamayacak; tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.
KONTENJANLAR VE PUANLAR AÇIKLANDI
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların bu yılki kontenjanları ile geçen seneki yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden açıklandı. Öğrenciler böylece bu yıl sınavdaki kendi yüzdelik dilimlerini, okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleriyle karşılaştırabilecekler.
e-okul’da yer alan 2023 yüzdelik dilimlerine göre her yıl tercihlerde ilk sıralarda yer alan Galatasaray ile İstanbul Erkek liselerinin 0,01 yüzdelik dilimden öğrenci almaya başladığı ve aynı dilimden kapattığı görülüyor. Kabataş 0,01 ile 0,06; Cağaloğlu 0,06 ile 0,28; Kadıköy Anadolu da 0,08 ile 0,68 yüzdelik dilimleri arasında öğrenci almış. Ankara Fen’in 0,01 ile 0,08; Ankara Atatürk Lisesi’nin 0,08 ile 2,86; İzmir Atatürk Lisesi Almanca bölümünün 0,01 ile 0,16; İngilizce bölümünün 0,01 ile 0,79; Bornova Anadolu Lisesi Almanca’nın 0,16 ile 1,14 yüzdelik dilimleri arasından öğrenci aldığı görülüyor.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Öğrenciyken tanıştılar, aynı banknotta buluştular! 5 Türk lirasının ‘Aydın’lık yüzü
Haberi Görüntüle

devlet personel alımı kamu personel alımı gelirevin kiralık sunucu dedicated sunucu fiziksel sunucu kamu personel alımı personel alımı enmo.me polovna auta kupavina auta prodaja auta windows 10 lisans windows 10 satın al windows 11 lisans postegro postegro web smm panel görüntülü danışmanlık antalya havalimanı transfer hasta yatağı gaziantep mobilya ustası mobilya ustası marangoz zorunlu trafik sigortası trafik sigortası en uygun trafik sigortası teknoloji haberleri lines bursabuluyor.com bursa kiralık daire pintipin.com pubg mobile uc pubg mobile uc satın al uc satın al countertops countertop jojobet , jojobet giriş , jojobet güncel giriş bayan azdırıcı damla cialis performans arttırıcı hap jetfilmizle jetfilm bizial