Sosyal

Maduriyetler ortadan kalkt! Yasayla Trkiye ”gvenli limana” dnt



Kripto varlklara ynelik dzenlemeleri kapsayan “Sermaye Piyasas Kanununda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun” nceki gn Resmi Gazete’de yaymlanarak yrrle girdi.Yrrl giren kanun ve bundan sonraki srele ilgili AA muhabirine deerlendirmelerde bulunan Avukat Bra Altunay, bu kanunla ilgili 3 yldr almalar yaparak eitli raporlar hazrladklarn anlatarak, bu almalar srasnda yasaklama ve engellemenin deil bu iin teknolojisini destekleyip kontrol altna almann neminin anlaldna vurgu yapt.Kanun koyucunun da bunu grdn aktaran Altunay, “Ekosistemin tamamyla yaplan uzun grmeler sonucunda, bizlerin de sunduu raporlarla son taslak, kanun metni olarak geen ve Resmi Gazete’de yaynlanan metin halini ald.” dedi.Altunay, bu kanunun dinamikleri gerei masa banda hazrlanacak bir kanun olmadn belirterek, iin iinde olan kiilerin yorumlarnn ok nemli olduunu ve bunlarn da dikkati alndn syledi.- “GLOBALDEN TRKYE’YE BAKTIIMIZDA LER DZEY BR DZENLEMEMZ VAR”
Trkiye’nin teknolojisiyle yazlmyla ve kripto ekosistemiyle ok gl bir lke olduunu anlatan Altunay, “Buna yakan bir dzenleme olmas gerekiyordu ve gerekten bu ekilde oldu. Dnyadan, globalden Trkiye’ye baktmzda bugn ileri dzey bir dzenlememiz var.” deerlendirmesinde bulundu.Altunay, nceden herhangi bir dzenleme bulunmayan bu alanda ok byk bir btenin olduuna dikkati ekti.Bunun teknolojiyle dorudan balantl bir durum olduunu ve teknolojinin gelitirilmesi gerektiini belirten Altunay, unlar kaydetti:”Teknolojiyi kstlayamayz, o zaten ilerleyecek. Biz o teknolojiyi destekleyebiliriz. Bugn kanunun mevcut haliyle baktmz zaman TBTAK’n rolnn ok nemli olduunu gryoruz. En ok konuulan balk kripto varlk hizmet salayclarnn gelirlerinin yzde 1’inin TBTAK’a aktarlmas eklinde olmasna karn, biz TBTAK’n asl olarak teknoloji denetmeni boyutuyla ok nemli bir pozisyonu stlendiini, hem yetki hem sorumluluk ynyle ciddi bir sorumluluk stlendiini ve ciddi bir ekilde yetkilendirildiini gryoruz. Bu kesinlikle isabetlidir. nk saklama hizmetleri nemli bir konu. Saklama hizmetlerine ilikin ve dier teknolojinin denetimi konusunda yetkilendirilmi olmas, ilem ve ticaret yapan herkese gvenli bir limanda yrmek gibi bir ey salayacak.”- BUNDAN SONRA NELER OLACAK?
Avukat Bra Altunay, “kanunla artk hzl ekilde kripto varlk alm satm platformu kurulmasnn ok mmkn olmayacana” iaret ederek, yle konutu:”Birok maduriyeti de artk grmeyeceiz. nk teknolojinin denetlendii ve lisans alm srelerinin, izin srelerinin SPK tarafndan yapld bir srece girdik. Halihazrda bir sr faaliyet, ilem var, gei hkmleri ne olacak? Gei hkmleri bunlara ynelik oldu. imdi yurt dnda yerleik kripto varlk hizmet salayclarnn Trkiye’de 3 ay ierisinde btn ilemleri sonlandrmas gerekiyor. Yurt dnda yerleik irketlerin Trkiye’de faaliyet gstermek istemesi halinde irket kuruluu yapmas ve Trkiye’deki gereklilikleri salayarak mterilerine hizmet vermeye devam etmesi mmkn olacaktr.”Bunun kii gvenliini salayacan ifade eden Altunay, “Bundan sonra 2 tane daha hkm var. Mevcut durumda kripto varlk hizmet salayclarnn 3 ay ierisinde eer tasfiye srecine gideceklerse mevcut dzenlemeler var. kincil dzenlemeler bekleniyor. Bir izin sreleri, lisans sreleri olacak, lisans srelerinin ayrntlarnn ne ekilde olaca SPK tarafndan ikincil dzenlemeler ile belirlenecek.”Kanunla kripto varlk hizmet salayclarna ynelik denetimlerin artacan dile getiren Altunay, hizmet salayclarnn ortaklk yapsndan pay devirlerine kadar btn usul ve esaslarnn kanunla belirlendiini syledi.Altunay, buna uyamayacak, bu sreleri kaldramayacak olan kripto varlk hizmet salayclarnn 3 ay ierisinde bunu SPK’ya bildirme zorunluluunun bulunduunu anlatarak, devam etmek isteyenlerin de 1 ay ierisinde bunu SPK’ya bildirim zorunluluu olduunu dile getirdi.Bu bildirimin ardndan lisans srelerinin hemen balamayacan nk 6 aylk sre ierisinde SPK’dan ikincil dzenlemelerin beklenildiini belirterek, ikincil dzenlemelerde ayrntlarn ve usuln ne olacann, hangi artlarn yerine getirilmesi gerektiine dair konularn belirleneceini kaydetti.Avukat Bra Altunay, Trkiye’nin bu alanda gerekten nc lke olacan dile getirerek, “Teknolojik olarak ok glyz. Globalden bakta da glyz. Kanunla artk gvenli bir limanz. Gri listeden ktk ve bu, ciddi bir ekosistemin, ciddi bir ekonominin Trkiye zerinde hakim olacan gsteriyor. Bunu bir frsata evirmeliyiz. TBTAK aktivitesi ok verimli. SPK’nn stlendii grev u an ok hayati nem tayor. Bankaclk Dzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) sorumluluklarnn olduu yasa tasarsnn gzel gelimelerin kapsn atna inanyoruz.” diye konutu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir