Sosyal

Melike öğretmenin azmi! “Engelimin hayatıma engel olmasına izin vermiyorum”

Görev yaptığı okulda engelli asansörünün büyük bir nimet olduğunu, amacı doğrultusunda kullanımının önemli olduğunu belirten Melike öğretmen; mesela benim sınıfım 4. Katta. Asansör olmasa nasıl çıkarım? Okul idarecilerimiz ders programlarımız yapılırken bizlere isteğimiz doğrultusunda pozitif ayrıcalıklar tanıyor. Az ders alma gibi, sadece yarım öğün okula gelmem gibi. Zaten devletimiz bizlere bu ayrıcalığı yasal olarak sağlamış. Okulumdan, arkadaşlarımdan, öğrencilerimden çok memnunum.

Üniversite tercihini sanki sadece Kayseri’de kalacak yaşayacakmışım gibi düşünerek yaptım. Kendi memleketimde okumayı ve ardından yine Kayseri’de çalışmayı düşünüyordum. Memleketim de okumasan büyük zorluklar yaşarım diye düşünerek Kayseri Erciyes Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı bölümünü tercih ettim. Buna rağmen çok zorluklar yaşadım. İlk ve orta öğretim hayatım boyunca babam her gün beni okuluma götürdü getirdi. Yetmedi üniversite okurken de aynı şekilde çok destek oldu. Üniversitedeyken babam bıraktıktan sonra kış şartlarıyla birlikte bata çıka derse gittiğimi biliyorum. Tabi neredeyse 30 yıl öncesinden bahsediyoruz. O yıllarda şartlar ve imkanlar bu günkü gibi değildi.

TOPLUM ENGELLİLERLE ALAKALI DAHA ÇOK BİLİNÇLENMELİ

Engellilere karşı toplumun daha fazla bilinçlenmesinin gerektiğini söyleyen Melike öğretmen; insanlar gidip araçlarını engelliler için ayrılmış yerlere park etmemeli. Bizler çocukları, öğrencileri böyle yetiştirmeliyiz. Sadece bedensel değil, farklı engelli kardeşlerimizde var. Bunlara, toplum olarak ötekileştirmeden yaklaşmak lazım. Ben öğrencilerime bu konuda kendimden de örnekler vererek bir şeyler aktarmaya çalışıyorum. Hiçbir insanın birbirinden farkı yok. İnsanlar eşit yaratılmış. Ben burada engelliliğimi aynı zamanda avantaja da çeviriyorum. Engelli bireylere kendimden örnekler vererek hayata küsmemelerini sağlıyorum. Özellikle engelli bireylerin bir iş sahibi olmaları gerektiğine inanıyorum. Her engellinin maddi durumu iyi olmayabilir, evlenemeyebilir. Ailesinden ayrı kaldığında da hayatını idame ettirmesi gerekiyor. Engelli vatandaşlar yapmak istediği bir şeyi çok daha istekli yapıyorlar. Bunu kendimden biliyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir