Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan rezerv ve enflasyon mesajı – Son Haberler

0

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bankalarımızın ve reel sektörümüzün borç çevirme oranları artarken borçlanma maliyetleri azalmıştır.
Özellikle nisan ayı başından itibaren TL mevduat payındaki artış hızlanmış ve artış KMM hesaplarındaki çözülmenin yanında döviz tevdiat hesaplarından kaynaklanmıştır.
Rezervlerimiz 145 milyar doların üzerine çıkmış Merkez Banka’mızın net döviz pozisyonu 70 milyar dolar iyileşmiştir. Bu durum TL varlıklara yönelik pozitif döngünün başladığını göstermektedir.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
 Bayraktar TB2’ye yeni görev! Ateş avcılarının işini kolaylaştıracak
Haberi Görüntüle

Rezervlerimiz artmakta, rezervlerdeki artış TL’ye güveni pekiştirerek TL’ye geçişin devamını desteklemektedir. Mayıs ayı itibarıyla enflasyon yıllık bazda 75.5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Enflasyonun mayıs ayında en yüksek seviyeye ulaşacağını sonrasında düşeceğini paylaşmıştır.
Dezenflasyon patikamıza göre haziran ayından başlayarak manşet enflasyon yılın kalanında her ay gerileyecektir. Baz etkisiyle yaz aylarında bu gerileme belirgin olacaktır.
“2026 YILINDA TEK HANELİ ENFLASYONA ULAŞACAĞIMIZI ÖNGÖRÜYORUZ”
Bizim takip ettiğimiz gösterge aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edecektir. Hizmet enflasyonundaki katılık ve yüksek seyir enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğiz.
Ana eğilimde beklenen gerileme ile birlikte enflasyon tahminlerimiz 2024 yıl sonu için yüzde 38, 2025 yıl sonu için yüzde 14 seviyesinde belirledik. 2026 yılında tek haneli enflasyona ulaşacağımızı öngörüyoruz.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ayhan Bora Kaplan soruşturması! Serdar Sertçelik’in iade süreciyle ilgili Bakan Tunç’tan açıklama
Haberi Görüntüle

Enflasyon tahminlerimiz para politikası sıkılığını belirlerken kullandığımız ara hedef görevini görmektedir. Enflasyon beklentilerinin tahmin patikamıza yakınsamasını dikkat takip etmeye devam edeceğiz.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA
TCMB olarak yeşil dönüşüme destek veya iklim değişikliği ile mücadele doğrudan görevlerimiz arasında yer almamaktadır. Yeşil dönüşümden kaynaklanacak risklerin enflasyona etkilerini yakından takip etmekteyiz.
2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmek 2026 yılında mali yükümlülükleri devreye girecek olan AB’nin sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasına uyum sağlayabilmek için önemli bir finansman ihtiyacı bulunmaktadır. Yeşil dönüşüm birçok yönden fırsatlar da sunmaktadır. Yeni yatırımlar ülkemizin ekonomisine katkı verecektir.
Son dönemde sürdürülebilir finansman alanında artış görüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı tarafından 2023 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen ilk yeşil devlet tahvil ihracı yapılmış, güçlü bir talep gözlenmiştir. Kamu borçlanmasının yanı sıra bankanın, reel sektörün yeşil ihraçlarında artış görülmektedir.
Yurt dışından sağlanacak kaynaklar yeşil dönüşüm finansmanını kolaylaştıracaktır. Ülkemizin küresel sürdürülebilir sermaye piyasasının düşük olduğunu görmekteyiz. Son dönemde çok taraflı kalkınma bankalarında ülkemize uzun vadeli fonlarda görülen artış memnun edicidir. Sürdürülebilir finansman piyasalarının TL cinsi varlıklar ile yurt içinde de ivmesi finansal piyasaları derinleştirerek TL cinsi tasarruf çeşitliliğini artıracaktır.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.