Mısır kenti Luksor’da keşfedildi: Cenaze muskaları, mumya, B.k böcekleri! Tarihi keşif

0

Bu buluntular, Nil’in Batı Yakası’ndaki Deir el-Bahri’deki Kraliçe Hatşepsut’un cenaze tapınağının geçit yolunda bulundu. Zahi Hawass Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre, vakıf, Eylül 2022’den bu yana Yüksek Eski Eserler Konseyi ile birlikte bu alanda çalışıyor. Mezarlarda bulunan eserler arasında Büyük İskender’in tasvirini taşıyan bronz paralar (I. Ptolemaios dönemine ait, MÖ 367–283), kilden yapılmış çocuk oyuncakları, mumyaları örten sargılar ve cenaze maskeleri, kanatlı bok böcekleri (scarab), boncuklar ve cenaze muskaları vardı. Hawass, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu keşiflerin tarihi yeniden inşa edebileceğini ve antik Mısırlıların bir tapınak içinde tasarladığı programlar hakkında fikir verebileceğini söyledi.
Arkeologlar ayrıca Kraliçe Hatşepsut’un Vadi Tapınağı’nın kalıntılarını, Orta Krallık dönemine (MÖ 1.938–1.630) tarihlenen kaya mezarlarını, 17. Hanedan dönemine ait mezar çukurlarını, Djehuti Mes’in mezarını ve Assasif Ptolemaios Nekropolü’nün bir kısmını ortaya çıkardı. Kaya mezarlarının Ptolemaios dönemi ve sonrasında yağmalandığı tespit edildi. Ancak, ekmek, şarap ve et sunmak için kullanılan çömlekler gibi bazı eserler hâlâ korunmuş durumda bulundu. MÖ 1.580–1.550 yıllarına tarihlenen mezar çukurlarında, insan figürü şeklindeki ahşap tabutlar keşfedildi. Bu tabutlardan biri, yaklaşık 3.600 yıl önce defnedilen bir çocuğa aitti ve bugüne kadar bozulmadan kalmıştı. Ayrıca mezar odasında, bu mezarların sahiplerinin askeri bir geçmişe sahip olduğunu ve Hyksos’a karşı Mısır’ı kurtarmak için savaştığını gösteren savaş yayları da bulundu. Djehuti Mes’in mezarından çok fazla eser çıkarılmamış olsa da mezarın kendisi, Kraliçe Teti Sheri’nin sarayını yöneten Djehuti Mes hakkında daha fazla bilgi sağlıyor. Djehuti Mes’in cenaze stelinde kazılı olan tarih, mezarın Kral I. Ahmose’nin hükümdarlığının 9. yılına (MÖ 1.550–1.525) tarihlendiğini gösteriyor. Araştırmalar sırasında, geçit yolunun ve Vadi Tapınağı’nın bulunduğu alanı kaplayan geniş Ptolemaios nekropolünün bir kısmı da ortaya çıkarıldı. Mezarlıkta bulunan mezarlar, Kraliçe Hatşepsut’un tapınağının kalıntıları üzerine çamur tuğlalardan inşa edilmişti. Nekropolün büyük bir bölümü 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkarılmıştı, ancak yeterince belgelenmemişti.
Kasım ayında, Mısır ve Amerika’dan arkeologlar Luksor yakınlarında 11 açılmamış kalıntı bulunan antik bir mezar kazdı. Orta Krallık dönemine tarihlenen bu mezar, Hatşepsut Tapınağı’nın yanındaki Güney Asasif nekropolünde bulundu. (arkeolojisanat)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

File not found.