Muz Besin Değeri: Muz Kaç Kalori?
KAYNAKCnnturk.comMuz Nerede ve Hangi Mevsimde Yetişir?
Muz için Türkiye’ye baktığımız da genel olarak güney taraflarında yetişir. Çünkü Akdeniz iklimi bu konuda son derece uygundur. Özellikle sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun ilkbahar aylarına kadar hasat süresi devam eder. Ayrıca kış ayları son derece yoğun bir muz tüketimine sahiptir.Bilindiği üzere Antalya ve Mersin önemli muz yetiştiriciliği yapılan yerlerdir. Buralarda Anamur, Alanya ve Gazipaşa son derece dikkat çeken muz yetiştiricisi şehirlerdir.Muz daha çok sıcak ve nemli havaları sever. Böyle ortamlarda muzu yetiştirmek daha sağlıklıdır. Dünyanın geneline baktığımız zaman ise Güney Yarım Küre ülkeleri muz yetiştirmek için son derece önemlidirler.Muz Besin Değeri: Muz Kaç Kalori?Muz her yaştan insanın sevdiği bir meyve olarak bilinir. Özellikle sağlıklı yapısı ile insanların dikkatini çekmeyi kolayca başardığı görülür. Bunun yanında muzun sahip olduğu besin değerleri de son derece dikkat çekicidir. Muz kalori olarak 88 kcal (100 g için) şeklinde bilinir. Ayrıca 100 gr muz için besin değerleri şöyledir:Protein (g) – 1, 1Kalsiyum (mg) – 5Magnezyum (mg) – 27Şeker (g) – 12Potasyum (mg) – 358Toplam yağ (g) – 0,3Doymuş yağ (g) – 0,1Sodyum (mg) – 1C vitamini (mg) – 8,7Karbonhidrat (g) – 23Demir (mg) – 0,3Muzun en etkin besin değeri potasyum olarak bilinir. Ayrıca C vitamini ve magnezyum yönünden de oldukça iyidir.Muzun Faydaları Nelerdir?Dünya üzerinde en fazla meyve tüketimi içerisinde muz önemli bir yerdedir. Son derece sağlıklı yapısı ve nefis tadı ile muzun sevilmesi son derece normaldir. Muzun faydaları arasında şunlar sayılabilir;- Yüksek tansiyona karşı koruyucudur.- Kalp sağlığına olumlu bir etkisi vardır.- Depresyona iyi gelir.- Magnezyum sayesinde kasların rahatlamasına yol açar.- Tip 2 diyabete karşı koruyucu özelliği vardır.- Kilo verme konusunda etkilidir.- Kan şekeri seviyesini düzenleme özelliğine sahiptir.- Besleyici ve doyurucudur.- Göz sağlığına azda olsa katkı sunar.- Kemiklerin güçlü kalmasına destektir.Muzun görüldüğü üzere çok fazla yararı vardır. Ancak bu kadar yararlı diye çok fazla muz tüketmek sağlığa olumsuz etki sağlar. Bunun yanında muzu çiğ olarak kabuğundan soyarak tüketmek mümkündür. Ayrıca pasta, tatlı ve birçok üründe muz kullanılabilir. Küçük ve büyük fark etmeden en sevilen meyve olarak muzu görmek mümkündür.