Neredeyse hepimiz bunu yapıyoruz! Yemekler bu şekilde zehre dönüşüyor
Artan yemeklerin buzdolabında günlerce bekletilip tüketilmesi sıkça karşılaşılan bir durum. Ancak uzmanlar, “sniff test” (koklayarak kontrol) yönteminin yanıltıcı olabileceği ve bayatlayan yemeklerin sağlık riski oluşturabileceği konusunda uyarıyor. Bakteri yuvası haline geliyor Penn State Üniversitesi Gıda Bilimi Bölümü’nden Martin Bucknavage, artık yemeklerin mikroorganizmaların büyümesiyle zamanla bozulduğunu ve bu durumun Salmonella, Listeria, E. coli gibi bakterilere yol açabileceğini belirtiyor. Bu bakteriler gıda zehirlenmesine neden olabiliyor ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlılar, çocuklar ve hamileler için ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor. Isıtma tekniği önemli Artan yemeklerin buzdolabında genellikle 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, doğru saklama ve yeniden ısıtma tekniklerinin önemine dikkat çekiyor. Özellikle sıcak yemeklerin iki saat içinde buzdolabına kaldırılması, yemeklerin hava geçirmez kaplarda saklanması ve yeniden ısıtılırken en az 74°C sıcaklığa ulaşması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, yemeklerin daha uzun süre saklanması için dondurucu kullanılması öneriliyor. Dondurulan gıdaların kalitesinin 2-3 ay içinde tüketildiğinde daha iyi olacağı vurgulanırken, bazı yiyeceklerin dondurulmaya uygun olmadığı da ifade ediliyor. Örneğin, krema bazlı yemekler veya yeşil salatalar, dondurma sonrası dokularını kaybedebiliyor.